САЩ увещават талибаните да спрат офанзивата си в Афганистан

Те превзеха седма провинциална столица за последната седмица

САЩ увещават талибаните да спрат офанзивата си в Афганистан

Пратеникът на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад заминава за Катар, за да увещава талибаните да спрат военното си настъпление и да преговарят за политическо споразумение. Това съобщи Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

"Засилването на военното настъпление на талибаните, което води до загубата на човешки животи и от двете страни, както и до предполагаеми нарушения на човешките права, е много притеснително", каза Държавният департамент.

Талибаните превзеха във вторник и столицата на западната афганистанска провинция Фарах - седмата поред за една седмица, потвърдиха три източника, цитирани от ДПА.

Бунтовниците контролират в град Фарах ключови сгради, сред които централата на губернатора, полицейския участък и затвора. Талибаните наближават и Мазар е Шариф, главния град на северната провинция Балх. Местни хора говорят за влошаване на ситуацията със сигурността в този четвърти по големина град в Афганистан с над половин милион население.

В катарската столица Доха се намира офисът на талибаните. Там се водиха преговорите за изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан.

НАТО призова талибаните да спрат нападенията

Същевременно НАТО определи ситуацията със сигурността в Афганистан като "трудна и предизвикателна" и призова талибаните да спрат нападенията, предаде ДПА.

"Споделяме дълбоката тревога, изразена от Съвета за сигурност на ООН във връзка със увеличаването на насилието в резултат на военното настъпление на талибаните, включително нападенията срещу цивилни, и съобщенията за други сериозни нарушения на човешките права", каза представител на НАТО в Брюксел, като подчерта, че няма военно решение на конфликта.

"Талибаните трябва да разберат, че никога няма да бъдат признати от международната общност, ако отхвърлят политическия процес и се опитват да установят контрол със сила. Те трябва да спрат своите нападения и добросъвестно да участват в мирни преговори", заяви той.

Служителят призова за "приобщаващ мирен процес, ръководен от афганистанците и приет от тях".

Подобен мирен процес е необходимо да доведе до спешен напредък към прекратяване на огъня и политическо уреждане, което да сложи край на насилието, да защитава човешките права в Афганистан, в частност на жените, децата и малцинствата, да подкрепя върховенството на закона и да гарантира, че страната никога повече няма да служи за убежище на терористи.

"Призоваваме всички регионални играчи да изпълняват конструктивна роля, тъй като един стабилен и сигурен Афганистан е от полза за всички", каза служителят на НАТО пред ДПА.

Нови критики срещу решението за изтегляне на войските на САЩ

Неумолимото настъпление на талибаните в Северен Афганистан предизвиква паника в цялата страна, след като регион, който по-рано беше център на съпротивата срещу бунтовниците, попада под техен контрол с ужасяваща бързина, пише в. "Ню Йорк таймс".

Само за четири дни талибаните превзеха пет провинциални столици на север и една на югозапад. Победите им засилват страховете, че те може да обкръжат Кабул, и попарват последните надежди на много афганистанци, че правителствените сили могат по някакъв начин да отблъснат настъплението. С напредването на бунтовниците към столицата мнозина се страхуват, че нито едно кътче от страната няма да бъде пощадено, коментира изданието.

Експерти предупреждават, че ако талибаните успеят да завладеят севера, Афганистан може напълно да падне под техен контрол, изтъква "Ню Йорк таймс".

Новите завоевания на талибаните задълбочават политическата криза в Кабул, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл".

Поредицата загуби на бойното поле за правителствените войски засилват призивите за промяна на начина на управление или за оставка на президента Ашраф Гани, който разчита на тесен кръг съветници и често сменя ключови министри и военни командири. Висш правителствен служител предупреди, че Кабул може да падне в ръцете на талибаните до няколко седмици, ако всички политически сили, противопоставящи се на бунтовниците, не се обединят около общ военен план, посочва изданието.

Американският президент Джо Байдън е подложен на остри критики заради "сриването" на афганистанските сили за сигурност и зашеметяващите победи на талибаните, пише в. "Вашингтон таймс".

Влошаващата се обстановка в Афганистан предизвика взаимни обвинения във Вашингтон и по света, след като завоеванията на талибаните поставиха в трудно положение подкрепяното от САЩ правителство в Кабул, което се мъчи да отблъсне бунтовниците, изтъква изданието.

Тежката ситуация в Афганистан подкрепя аргументите на критиците в САЩ срещу политиката на Байдън, които предупреждават, че разпореденото от него пълно изтегляне на американските сили може да причини верижна реакция, която да доведе до падането на афганистанското правителство и евентуално възраждане на Ал Каида.

Водещи републиканци се възползваха от новините за случващото се в Афганистан, за да отправят нови критики срещу Байдън, който реши да изтегли силите на САЩ въпреки съветите на някои от висшите генерали в американската армия.

Завоеванията на талибаните също така възобновиха скептицизма относно надеждността на афганистанските сили за сигурност, които въпреки инвестираните в тях милиарди долари и 20-те години американско обучение търпят сериозни поражения във важни битки през последните седмици, отбелязва "Вашингтон таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят