САЩ: Въпросът е кога иракските кюрди ще получат независимост

САЩ: Въпросът е кога иракските кюрди ще получат независимост

Въпросът не е дали, а кога иракските кюрди ще опитат да обявят независимост от Багдад, което ще бъде значително предизвикателство към стабилността на Ирак, заяви пред Сената на САЩ директорът на военното разузнаване генерал-лейтенант Винсънт Стюарт, цитиран от Ройтерс.

През април основните кюрдски партии в Ирак обявиха план за произвеждане на референдум за независимост тази година, след разгромяването на екстремистите от Ислямска държава, припомня Ройтерс.

Директорът на военното разузнаване на САЩ генерал-лейтенант Винсънт Стюарт добави на изслушването пред Сената, че способността на иракските кюрди да постигнат разбирателство с доминираното от шиити правителство в Багдад ще бъде от основно значение за избягването на нов конфликт. Референдумът, който се очаква да бъде произведен през октомври тази година, е от голямо значение, подчерта Стюарт.

Кюрдите играят важна роля в подкрепяната от САЩ кампания за разгромяване на Ислямска държава. Ултратвърдолинейната сунитска група превзе една трета от територията на Ирак преди близо три години. Сега нейните бойци отбиват нападенията на иракските сили край Мосул, последният контролиран от тях голяма град в Ирак, откъдето те обявиха създаването на халифат, включващ и части от Сирия. Падането на Мосул ще сложи край на халифата, но няма да реши разногласията относно разделението на правомощията, земята и ресурсите между шиитското арабско мнозинство в Ирак и значителните сунитски арабски и кюрдски общности, отбелязва Ройтерс.

"След като Ислямска държава бъде разгромена в Мосул, най-голямото предизвикателство пред иракското правителство ще бъде да разреши разногласията между доминираното от шиити правителство, сунитите в западната част и кюрдите в северната част на страната", заяви Стюарт. Той добави, че въпросът за нефтеното находище край Киркук и самият град ще бъде голямо предизвикателство за иракското правителство. Ако обаче не се намери решение на тези проблеми, може отново да се стигне до вътрешни борби, предупреди директорът на разузнаването.

Ирак по традиция се противопоставя на независимостта на кюрдите. Съседните Сирия и Турция също се опасяват от наличието на подобни стремежи сред кюрдските малцинства на тяхна територия, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?