САЩ въведоха пръстовите отпечатъци за чужденци

От 5 януари влязоха в сила новите мерки за сигурност по американските летища и пристанища. Те предвиждат задължителни пръстови отпечатъци и фотографии на влизащите на американска територия чужди граждани.

За първи път в историята на страната идентичността на чужденците, влизащи в САЩ с виза, ще бъде потвърждавана по биометричен път.

Американските власти твърдят, че новите мерки няма да отнемат много време и респективно, че няма да предизвикат хаос на международните летища и пристанища.

Процедурата е следната: при влизане в страната, на специално гише чуждият гражданин ще оставя пръстов отпечатък на дигитален скенер. Информацията ще бъде обработвана веднага по компютърен път и ще бъде сравнявана с наличната база данни на специалните служби от пръстови отпечатъци. В тази база се съдържат данни за криминално проявени чужди лица или за предполагаеми терористи.

От друга страна снимката, която ще бъде правена на летищата, дава възможност за сравнение със снимката, която консулските власти слагат на всяка входна виза чрез уникалните биометрични данни на съответния пътник. По този начин на практика ще се прави двойна проверка за идентичността на влизащите на американска територия чужди граждани.

Американските власти твърдят, че новите мерки за сигурност ще облагодетелстват чужденците, които често пътуват до САЩ. С въвеждането на пръстовите отпечатъци и биометричните данни проверките при всяко следващо тяхно влизане в страната ще отнема броени секунди.

Програмата ще отмени и някои въведени веднага след 11 септември мерки, които се отнасяха най-вече до гражданите на държави, поддържащи връзки с терористични организации или подкрепящи тероризма. Досега гражданите на тези страни се нуждаеха от специална регистрация при влизане и при излизане от страната, както и от регистрация, с която да удостоверят къде са пребивавали по време на своя престой. От тези мерки страдаха редица хора само заради това, че идват от държави, подкрепящи тероризма, без те самите да имат връзки с терористични организации. Пръстовите отпечатъци и биометричните данни ще отменят тези, на практика, рестриктивни мерки.

Новите мерки за сигурност по летищата и пристанищата идват в момент на неотменена висока степен на готовност при евентуално терористично нападение. Заради въведената от властите преди Коледа "оранжева" степен на готовност през последните дни бяха отменени редица международни полети към САЩ, което предизвика сериозни смущения в авиотрафика.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма