САЩ въвеждат и в България сканиране на пръстови отпечатъци на кандидатите за визи

От понеделник, 26 април, се въвежда цифровото сканиране на пръстови отпечатъци за всички кандидати за неемигрантски визи за САЩ. В петък в консулския отдел към американското посолство в София беше демонстриран техническия процес, по който ще става това, съобщи БТА. На демонстрацията присъстваха заместник-посланик Джефри Левийн и американският консул Майкъл Баркин.

Процедурата е в съответствие с новото американско законодателство, което изисква от всички посолства и консулства на САЩ да започнат събирането на биометрични данни за кандидатите за визи. Повече от 70 американски посолства вече са стартирали тази процедура.

След 26 април всички кандидати за неимигрантски визи с изключение на деца под 14 години, възрастни над 79 години, дипломати и други правителствени служители или служители на международни организации, които пътуват за САЩ в рамките на официална делегация, трябва да дадат пръстови отпечатъци. След като бъдат сканирани, пръстовите отпечатъци ще бъдат изпращани във Вашингтон за проверка. Новата процедура няма да промени структурата на интервюто или критериите, по които се преценяват кандидатите.

Според уверенията на посолството, новата процедура не забавя обичайната продължителност на интервюто с повече oт 30 секунди.

Тези, които имат издадени визи за САЩ, все още в сила, не е необходимо да се явяват в Консулския отдел за сканиране на пръстовите им отпечатъци.

Новата процедура ще се прилага за всички видове неимигрантски визи и важи за всички държави. Целта ѝ е да повиши сигурността, да гарантира ефективното функциониране на американската имиграционна система и да осигури личната неприкосновеност на гостуващите в САЩ чуждестранни граждани.

Цифровото сканиране на пръстовите отпечатъци ще направи невъзможни измамите с личните документи на хората, посещаващи САЩ. Информацията, която се събира, ще бъде защитена и ще е достъпна само за оторизирани държавни служители и определени правоприлагащи агенции при поискване.

От американското посолство посочиха, че подобно на повечето страни САЩ се стремят да защитят границите си и едновременно с това да посрещат желаещите да посетят страната и да развиват бизнес.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: