САЩ въвеждат нови мерки за сигурност на летищата

САЩ въвеждат нови правила за проверка на гражданите на 14 държави, които пристигат в САЩ по въздух, съобщи Ройтерс в понеделник.

Специално внимание ще се отделя на пътници от страните, класифицирани от САЩ като "спонсори на тероризма" - Куба, Иран, Судан и Сирия. На строг контрол ще бъдат подлагани пътници, които пътуват от или през тези четири страни, както и пътници от Афганистан, Алжир, Либия, Ирак, Ливан, Саудитска Арабия, Сомалия, Нигерия, Йемен и Пакистан.

Новите мерки се въвеждат след проваления на 25 декември опит за атентат срещу пътнически самолет, пътуващ от Амстердам за Детройт.

Строгият контрол включва щателна проверка на тялото, дрехите и ръчния багаж. Пътниците могат да бъдат подложени и на проверка за експлозиви с помощта на нови технически средства, както и на сканиране на тялото.

Според инструкции, разпратени от Агенцията за сигурност на транспорта до всички авиокомпании, които извършват пътнически полети до САЩ, на проверка подлежат и пътници от всеки полет, избрани случайно или въз основа на оценка на риска. Във всички случаи броят на допълнителните предполетни проверки на пътниците ще се увеличи.

Междувременно един от терминалите на международното летище "Либърти" в Нюарк, щата Ню Джърси, бе затворен заради пробив в мерките за сигурност. Неизвестен мъж успял да проникне в зоната, където се допускат само пътници с редовни билети след проверка на багажа и документите за самоличност.

Всичките около 3 хиляди пътници в зоната с ограничен достъп били помолени да напуснат и отново да преминат през пунктовете за проверка на билетите и багажа и през повторна проверка според изискванията на Агенцията за сигурност на транспорта.

Споделяне

Още от Свят