Исторически завой

САЩ възобновяват дипломатически отношения с Куба и може да вдигнат ембаргото

САЩ възобновяват дипломатически отношения с Куба и може да вдигнат ембаргото

САЩ обявиха най-голямата промяна в политиката на Съединените щати към Куба от десетилетия, като двете страни ще отворят посолствата си и ще възобновят дипломатически отношения.

Вашингтон и Хавана са стигнали до двустранно споразумение, което включва освобождаване на шпиони на реципрочна основа - на американеца Алън Грос от Куба в замяна на трима кубински агенти.

Освен това ще се нормализират банковите и търговските връзки между Съединените щати и Куба, уточни американският сенатор Марко Рубио.

Очаква се американският президент да смекчи търговското ембарго и ограниченията за пътуване, наложени на Куба.

Кубинските власти вече са освободили американеца Алън Грос, който бе в затвора там от 5 г., като част от споразумение, включващо и освобождаването на трима кубинци, излежаващи присъди в САЩ.

65-годишният Грос е отпътувал от Куба за САЩ тази сутрин с американски правителствен самолет, придружен от трима сенатори. Той е бил освободен по хуманитарни причини с решение на кубинското правителство по искане на САЩ, добавиха служителите, пожелали анонимност.

Администрацията на Обама смяташе освобождаването на Грос като предварително условие за подобряване на отношенията с Куба, но изненадващата сделка може да разчисти пътя за по-широка дискусия за разширяване на отношенията и вероятно за снемане на продължаващото над 50 години американско икономическо ембарго срещу обявения за враг комунистически съсед.

Тримата кубинци, освободени в САЩ в замяна на Грос, са част от т.нар. кубинска петорка - група мъже от мрежа, изпратена от тогавашния кубински лидер Фидел Кастро да шпионира в Южна Флорида, където живеят хиляди кубински емигранти, бегълци от комунистическия режим. Петимата, смятани за герои в Куба, бяха осъдени през 2001 г. в Маями по обвинения в конспиративна дейност и липса на регистрация като чужденци в САЩ.

Двама от петорката вече бяха освободени след излежаване на присъдите.

По-късно президентът Обама ще направи официално изявление. Изявление по същото време ще направи и кубинският лидер Раул Кастро.

Обама и Кастро вече са провели телефонен разговор, в който са обсъдили дипломатическите отношения между двете държави. Разговорът между двамата лидери е продължил 45 минути

Още преди година Обама каза, че "трябва да продължим да осъвременяваме нашата политика" спрямо Куба, но досега той не е подал никакъв знак за промяна. Президентът има право едностранно да отмени или смекчи търговското ембарго срещу Куба и да позволи на американски граждани да пътуват свободно до острова. Държавният департамент може да извади Куба от списъка на страните, подкрепящи тероризма - квалификация, която води със себе си допълнителни икономически санкции, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?