САЩ възстанови суверенитета на Афганистан

Обама потвърди дългосрочния ангажимент на страната му в региона

САЩ възстанови суверенитета на Афганистан

Президентите на САЩ и на Афганистан Барак Обама и Хамид Карзай подписаха в Кабул договор за стратегическо партньорство, който на практика възстановява суверенитета на азиатската страна.

 

Документът бе окончателно изготвен и одобрен от двете страни преди около месец и обхваща проблеми на сигурността, икономиката и държавното управление в Афганистан. В него е регламентирано ограниченото военно присъствие на САЩ след 2014 г., когато трябва да приключи изтеглянето на всички коалиционни части.

 

По силата на подписания договор за стратегическо партньорство САЩ провъзгласяват Афганистан за един от основните си съюзници извън НАТО. Договорът не налага на САЩ никакви конкретни задължения "за поддържане на определено ниво на военно присъствие и финансиране". Решенията за това ще се вземат от администрацията в процеса на консултации с Конгреса на САЩ.

 

САЩ ще поддържат контингент от около 20 000 военни, които ще обучават афганистанската армия и ще участват в антитерористични операции.

 

Той каза, че мисията на американските войници в Афганистан ще бъде все още трудна, но и че тя вече е създала "светлина в края на тунела".

"Ще има тъга, болка и трудности в бъдещето, но има светлина в края на тунела, благодарение на жертвите, които сте направили", посочи Обама.

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира обаче, че Обама не е дал достатъчно подробности за ролята на САЩ и съюзниците в бъдещето на Афганистан. Той не е обяснил какво възнамеряват да направят САЩ и съюзниците им, за да обучат достатъчно силите за сигурност на Афганистан, че да могат да се справят с бунтовниците. Президентът Хамид Карзай пък не е посочил какво смята да направи, за да овладее корупцията и некомпетентността, които са основен белег на неговото управление и които отблъскват хората и ги пращат в ръцете на талибаните.

 

Според "Вашингтон пост" новината от речта на Обама в Кабул е сериозният и дългосрочен ангажимент на Америка към правителството на Афганистан. Потвърждавайки изтеглянето до 2014 г. Обама гарантира най-малко две роли, които американските военни ще изпълняват след окончателното изтегляне от Афганистан: борба с тероризма и обучение. Освен това той обърна внимание на Пакистан, че изтеглянето няма да е такова, че да не може да бъдат защищавани американските интереси в района.

След като Обама напусна Кабул, бе извършен самоубийствен атентат с кола бомба срещу западен военен обект в Кабул в протест на неговата визита. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че атакат е била отговор на подписването от Обама на стратегически пакт с правителството на президента Хамид Карзай.

 

 

 

Споделяне

Още от Свят