САЩ, Великобритания и Испания се отказват от нова резолюция за Ирак

Предварителните коментари преди започващата в 19 часа българско време среща на Азорските острови между президентът на САЩ Джордж Буш и премиерите на Великобритания и Испания Тони Блеър и Хосе Мария Аснар показват, че те са се отказали от приемането на нова резолюция на Съвета за сигурност по иракската криза.

В пряк текст това бе заявено от Аснар в интервю за сутрешната програма на телевизия Би Би Си. По думите му не е необходима нова резолюция на ООН, за да се даде законно основание за война срещу Ирак. Нова резолюция била желателна от политическа, но не и от правна гледна точка.

Дик Чейни: Дипломатическите усилия по иракската криза са към края си

Вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни заяви днес, че дипломатическите усилия по иракската криза са близо до края си, предаде АФП. По думите му американският президент Джордж Буш ще трябва да вземе много трудно и важно решение за Ирак в следващите няколко дни, предаде Ройтерс.

Вицепрезидентът каза също, че е трудно да се повярва, че допълнителни 30 или 60 дни, дадени на Ирак да се разоръжи, могат да променят нещо.

Войната в Ирак все още може да бъде избегната ако Саддам Хюсеин и главните му поддръжници се откажат от властта, заяви държавният секретар на САЩ Колин Пауъл. Пауъл каза също, че ново заседание за Ирак на Съвета за сигурност на министерско ниво не е необходимо.

В интервю за Си Ен Ен държавният секретар посъветва журналистите и оръжейните инспектори на ООН да напуснат Багдад, тъй като могат да бъдат взети за заложници при евентуална военна операция, предаде АФП.

"Според мен положението в Багдад е много опасно", каза той. Пауъл призна, че различията по въпроса за подхода към иракската криза са навредили на френско-американските отношения, но изрази увереност, че това няма да трае дълго.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?