САЩ вероятно няма да увеличават сухопътните си сили, но ще ги реорганизират

Американското военно присъствие в Ирак и Афганистан ангажира огромна част от наличния състав на американската армия. А това, от своя страна, породи въпроса "Достатъчна ли е числеността на армията, за да се справи с ангажиментите на Вашингтон зад граница?" Въпросът е основателен предвид опасността от възникването на нови кризи по света, изискващи американско военно присъствие и най-вече предвид продължаващата война срещу тероризма.

Тъкмо по тази причина във Вашингтон напоследък все по-често се спекулира с възможността за увеличаване на числеността на армията.

Въпросът придоби особена острота най-вече заради факта, че поне за една година напред основната тежест при гарантирането на сигурността в Ирак ще продължи да лежи на плещите на САЩ. В момента Америка има 147 хиляди свои войници в Ирак, като тяхната численост едва ли ще бъде редуцирана в близко бъдеще. А това, наред с немалкото военно присъствие в Афгинастан и редица други части по света намалява капацитета на САЩ за действие в случай на нова криза.

Преди няколко седмици представители на Пентагона признаха, че в момента на американска територия има само три бойни дивизии, готови да действат при нужда извън територията на САЩ. Тъкмо тогава се заговори и за възможността за увеличаването на военния състав на американската армия. Ръководството на Пентагона обаче очевидно в момента не е готово да тръгне веднага на такъв вариант, най-малкото защото подобен акт трябва да получи санкция от Конгреса. А предвид многобройните критики, които администрацията търпи заради политиката си в Ирак и предвид настъпващия изборен период, това съвсем няма е лесно.

Тъкмо поради това в момента Пентагона обмисля по-скоро възможността за реогранизация на армията. Знак за това даде и министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд. На брифинг в Пентагона той обърна специално внимание на факта, че една огромна част от военните служители на ведомството в момента се занимават с несвойствени за тях функции, които биха могли да бъдат поети и от цивилни лица. "Ние трябва да решим въпрос, отнасящ се до 300, вероятно 320 хиляди униформени. В момента те вършат работа, която не изисква военни", каза Ръмфлед и добави: "За да можем да прекараме през Конгреса плана си за личния си състав, ние трябва да покажем способност да управляваме системата от цивилни служби, а не постоянно да назначаваме военни на постове, за които не трябват военни. Става дума за 300 хиляди, 320 хиляди или 380 хиляди души, в зависимост от това за кого говорим. Това е огромно количество. Те трябва да изпълняват военни функции."

Ръмсфелд каза, че е готов да изслуша анализите, в които експертите настояват за увеличаването на числеността на армията, но че в момента не вижда убедителни доказателства за подобен ход. Министърът уточни, че преди да се обърне към Конгреса с молба за увеличаване на бюджета, Пентагонът трябва да предприеме други стъпки: да съкрати някои от по-маловажните мисии зад граница, да върне в поделенията ненужно раздутата униформена администрация, а що се отнася до Ирак - да привлече иракски и чуждестранни части в мироопазващата мисия.

Успоредно с това обаче в плановите отдели на Пентагона очевидно тече и друг процес - по реорганизацията на сухопътните части, които са далеч по-малко гъвкави в сравнение с военноморските или военновъздушните сили.

Заместник-началникът на Генералния щаб на сухопътните части генерал Джон Кийн каза, че предстои формирането на нови "комплексни сили", както той ги нарече. Те ще включват войници от различни части и специалности.

Така например в подобно подразделение могат да попаднат морски пехотинци, неконвенционалните Зелени барети, представители на военната полиция и комуникатори. Подобни формирования САЩ се опитват да съставят в Ирак предвид спецификата на терена. "Ние трябва да направим нашите части по-приспособими, по-гъвкави, а в някои случаи - и по-малобройни", каза генерал Кийн.

В американската армия предстоят сериозни промени - и това става все по-очевидно. Въпросът е какви усилия ще положи Пентагона да се справи сам с проблемите и дали наистина, в крайна сметка, няма да потърси лесното решение - да поиска увеличение на бюджета и респективно - на числения състав на армията.

Споделяне

Още от Войната срещу тероризма

Какво очаквате да свърши служебното правителство?