САЩ включиха "Руско имперско движение" в списъка с терористични организации

САЩ включиха "Руско имперско движение" в списъка с терористични организации

Американската дипломация внесе за пръв път в своя списък с терористични организации чуждестранно сдружение, бранещо идеята за превъзходство на бялата раса. Така Държавният департамент показва, че е решен да действа твърдо срещу тази "заплаха", срещу която "САЩ не са имунизирани", предаде Франс прес.

Ведомството включи в списъка с "международни терористи" националистическото сдружение "Руско имперско движение", действащо в Русия, и тримата му водачи Станислав Воробьов, Денис Гариев и Николай Трушчалов, съобщи координаторът на Държавния департамент по борбата с тероризма Нейтън Сейлс.

"САЩ за пръв път признават за терористи привърженици на превъзходството на бялата раса. Това показва колко сериозно гледа правителството на тази заплаха", заяви той.

Вашингтон обвинява тримата предполагаеми водачи на "имперското движение", че са организирали "паравоенно обучение за неонацисти и проповядващи превъзходство на бялата раса" в два центъра в Санкт Петербург и по този начин са обучили по-специално шведи, извършили по-късно атентати в страната си през 2016 и 2017 г., добавя АФП.

Американското правителство смята освен това, че руската група "играе важна роля в опити да бъдат сплотени европейци и американци в единен фронт срещу онези, в които те виждат свои врагове", посочи още Сейлс.

От 2015 г. насам виждаме засилване на тероризма в света, свързано с идеята за превъзходство на белите, изтъкна той, припомняйки скорошни нападения "срещу хора заради расата или вероизповеданието им например в Питсбърг, Пауей и Ел Пасо".

Според "Ню Йорк таймс" внасянето на руското сдружение в списъка с терористични организации ще осигури на американското финансово министерство възможност да замрази и запорира всички негови недвижими имоти и активи на територията на САЩ. Освен това може да бъдат забранени всички финансови транзакции на организацията с американски граждани, също и влизането на нейни членове в Щатите.

Споделяне

Още от Свят