САЩ внесоха резолюция за прекъсване достъпа на терористи до забранени оръжия

САЩ внесоха в ООН резолюция, която ще задължи страните-членки на ООН да пресекат достъпа на терористи до оръжия за масово поразяване, предаде Ройтерс.

Посланикът на САЩ Джон Негропонте заяви, че документът запълва сериозна празнина в съществуващите договори за неразпространяване на оръжия за масово поразяване.

Проектът на Съвета за сигурност, идеята за който бе предложена от президента на САЩ Джордж Буш в речта му пред Общото събрание на ООН през септември, цели да затвори вратичките в договорите за неразпространяване, които са насочени само срещу действията на държави, а не на недържавни агенти, отбелязва Ройтерс.

"Трябва да сложим край на най-страшния кошмар - оръжия за масово поразяване да попаднат в ръцете на терористи", заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Емир Джоунс Пари.

В проекторезолюцията на Съвета за сигурност се призовават правителствата на всички страни-членки на ООН да приемат закони, които наказват придобиването на такива оръжия от неупълномощени хора.

Проектът обаче не предлага санкции за страни, които не изпълняват резолюцията, посочва Би Би Си.

Русия смята, че проблемът с разпространяването на оръжия за масово поразяване е една от главните заплахи за международния мир и сигурност, заяви и.д. посланик Генадий Гатилов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Опасността такова оръжие или негови компоненти да попаднат в ръцете на безотговорни лица, още повече - на терористи, придава ново измерение на проблема.

Русия, Китай и Франция, постоянни членове на Съвета за сигурност, както и САЩ и Великобритания, са постигнали общо съгласие по документа след месеци на неофициални консултации.

Съветът за сигурност ще обсъди резолюцията в предстоящите дни, но още не е определена дата за гласуване Текстът призовава страните да наказват лицата, помагащи на терористи да се снабдят с оръжия, но не предвижда санкции, ако държавите не се подчинят, макар че цитира член 7 от устава на ООН, който го прави задължителен.

Проектът призовава страните да приемат и прилагат закони, забраняващи на недържавни агенти да произвеждат, придобиват, притежават, разработват, транспортират, трансферират или използват ядрени, химически или биологически оръжия или средства за тяхното доставяне.

Новата резолюция дефинира недържавния агент като индивид или общност, осъществяващи забранената дейност без пълномощия от законната държавна власт.

По силата на тази дефиниция би бил наказуем например пакистанският учен д-р Хан, предлагал нелегално ядрени тайни на Северна Корея, Иран и Либия, отбелязва Ройтерс.

Съветът ще назначи комисия за наблюдение на спазването на резолюцията, която изисква от 191 страни-членки на ООН да докладват за изпълнението.

Буш заяви пред Общото събрание, че нова резолюция трябва да призове всички членове на ООН да криминализират разпространяването на оръжия за масово поразяване, да наложат строг контрол над износа, съответстващ на международните стандарти и да гарантират сигурността на всички деликатни материали в рамките на своите граници.

Президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Жак Ширак също призоваха за подобна мярка. Ширак предложи постоянен корпус от оръжейни инспектори на ООН, но това не бе включено в проекта.

Споделяне

Още от Свят