САЩ внимателно следят финансовата ситуация в Турция

Президентите на ТУрция и САЩ Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп

Правителството на президента Доналд Тръмп внимателно следи финансовата ситуация в Турция след рязкото падане на курса на турската лира спрямо американския долар, заяви икономическият съветник на Белия дом Кевин Хасет, цитиран от Ройтерс.

"Ние много внимателно я следим. Министърът на финансите Стивън Мнучин внимателно я следи", заяви в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си Хасет, който е председател на Съвета на икономическите съветници в Белия дом.

Турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара тази година, което се дължеше до голяма степен на опасенията за влиянието на президента Реджеп Тайип Ердоган върху икономиката, многократните му призиви за понижаване на лихвените проценти и влошаващите се връзки със САЩ, отбелязва агенцията.

Хасет заяви, че решението на Тръмп да удвои вносните мита за стоманата и алуминия от Турция засяга "много малък дял" от брутния вътрешен продукт на Турция и не може по принцип да предизвика сгромолясване на курса на турската лира.

"Падането на националната валута с 40 процента е признак за това, че много фундаментални основи на икономиката не са наред в тази страна", поясни икономическият съветник на американския президент.

"Когато една страна загуби връзка с либералната демокрация, тогава не можете реално да знаете какво ще се случи с икономиката и аз смятам, че има голяма несигурност", добави Хасет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?