САЩ внимават да не допуснат случаят Сноудън да разруши връзките с Русия

САЩ внимават да не допуснат случаят Сноудън да разруши връзките с Русия

Решението на Русия да предостави убежище на Едуард Сноудън обезпокои администрацията на Обама и разгневи Конгреса.

 

Но при положение че САЩ не бяха готови да пожертват изключително трудните си отношения с Москва заради противоракетната отбрана (ПРО), човешките права и сирийската гражданска война, то е малко вероятно 30-годишният мъж, огласил тайни документи за дейността на Агенцията за национална сигурност (АНС), да влоши по необратим начин връзките между двете сили, които загърбиха половинвековната си Студена война за глобално надмощие.

 

След като Сноудън вчера напусна транзитната зона на московското летище и официално влезе на руска територия, Белият дом обяви, че е "изключително разочарован" и заяви, че президентът Барак Обама ще преразгледа есенната си среща с руския президент Владимир Путин в Москва.

 

Американски конгресмени стигнаха по-далеч в заплахите си, като те варираха от искане Русия да бъде лишена от правото ѝ да домакинства срещата на най-големите икономики в света до съмнения дали Вашингтон и Москва вече изобщо могат да си сътрудничат. Някои в Конгреса заговориха за бойкот на Зимната олимпиада догодина в Сочи.

 

"Днешните действия на Русия са унизителни и са целенасочен опит да поставят САЩ в неудобно положение. Това е шамар в лицето на всички американци", каза сенатор Джон Маккейн.

 

"Сега е моментът да преосмислим из основи нашите отношения с Русия на Путин".

 

Но ответни действия срещу Москва си имат цена. Путин доказа за повече от десетилетие на власт, че ще отвърне на мерки от страна на Вашингтон, възприемани като обидни, без значение дали са във вид на мрежа за ПРО в Европа или американска подкрепа за продемократични демонстрации в Украйна, Грузия и други съседни страни.

 

И въпреки всичкото говорене във Вашингтон, САЩ знаят, че имат нужда от Путин, за да прокарат редица американски интереси в областта на националната сигурност и се опитаха да сдържат реакцията си спрямо провокациите на руския президент.

 

Без помощ от Кремъл на САЩ ще им е доста трудно да парират терористичните организации в Южен Кавказ, да си гарантират маршрути за доставки към силите си в Афганистан и да попречат на Иран да разработи ядрени оръжия.

 

Освен това ще имат нулеви шансове да убедят сирийския президент Башар Асад да се присъедини към бунтовниците в мирни преговори за край на войната, отнела живота на над 100 000 души и в която враждуващите лагери се обвиняват взаимно в кланета и употреба на химически оръжия, а самият конфликт превърна Вашингтон и Москва в противници.

 

Първата реакция на администрацията по повод убежището за Сноудън бе осъдителна, но предпазлива.

 

"Изключително разочаровани сме, че руското правителство предприема тази стъпка въпреки нашите много ясни и законни искания, отправени публично и лично - господин Сноудън да бъде изгонен и върнат в САЩ", заяви прессекретарят на Белия дом Джей Карни.

 

САЩ поискаха Русия да им върне Сноудън, за да бъде той съден за шпионаж във връзка с огласените от него данни за мащабно следене на телефони и интернет от страна на Америка. След като кацна от Хонконг, руските власти го оставиха в продължение на повече от месец на летището, не желаейки да му дадат временно жителство или документи за самоличност, които той да може да използва, за да продължи към Южна Америка без валиден американски паспорт.

 

Сагата приключи вчера, когато Сноудън получи право на пребиваване за срок от една година.

 

Но изглеждаше, че дори и Путин се стреми да ограничи отрицателните последствия. Преди решението той каза, че убежището ще бъде обвързано с условието Сноудън да се въздържа от огласяване на повече материали - подсказвайки, че дори и за руския лидер да се смята, че нарочно провокира САЩ, той не е искал да приюти беглец, който ще парадира със защитения си статут, поставящ го вън от обхвата на американските правоохранителни органи.

 

Пол Сондърс, изпълнителен директор на консервативния мозъчен тръст Център за изследване на националните интереси, заяви, че администрацията е сгрешила, като е упражнила натиск по целия свят, за да попречи на Сноудън да си намери нов дом.

 

"Администрацията притисна Москва в ъгъла, като си мислеше, че ще ги принуди да отстъпят", каза той. "Всъщност това просто ги накара да втвърдят позицията си".

 

Пред журналисти Карни не пожела да очертае евентуалните последствия за Русия. Той каза само, че Обама преразглеждал предстоящата си среща на четири очи с Путин; от нея се очаква да е фокусирана върху сирийската гражданска война и да поправи отношенията с Москва, които американският държавен глава вече опита да "рестартира" още с встъпването си в длъжност през 2009 г.

 

Евентуална отмяна на срещата обаче би предизвикала учудване, като се има предвид, че Обама бе съгласен да се срещне с руския си колега въпреки забраната в Русия за осиновявания от САЩ, твърдите действия срещу продемократични групи и организации, защитаващи правата на гейовете, както и продължаващата ѝ военна и дипломатическа подкрепа за режима на Асад.

 

По думите на Карни решението на Москва подкопава американско-руското сътрудничество в областта на правораздаването, което се беше подобрило, откакто за атентата в Бостън бяха обвинени двамата етнически чеченци.

 

Американски представители ще се свържат с руските си колеги, заяви прессекретарят на Белия дом, но очевидно не желаеше да конкретизира каквито и да било дипломатически последици за Москва.

 

Сенаторът демократ Чък Шумър посочи една, призовавайки Обама да препоръча срещата на лидерите от Г-20 на 5-6 септември да бъде преместена от Санкт Петербург.

 

"Русия ни заби нож в гърба и всеки ден, в който на Сноудън се позволява да се разхожда свободно, е поредно завъртане на този нож", каза той.

 

Сенатът вече работи по санкции срещу всяка страна, готова да помогне на беглеца да избегне екстрадиция в САЩ. В мярката, предложена миналата седмица от сенатора републиканец от щата Южна Каролина Линдзи Греъм, се иска Държавният департамент да се координира с конгресмените и да бъдат определени наказания срещу страни, предлагащи убежище на Сноудън. Сенатската комисия подкрепи предложението на Греъм без възражения.

 

По БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?