САЩ водят "тиха дипломация" за името на Македония

САЩ водят "тиха дипломация" за името на Македония

Американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл заяви, че САЩ продължават да водят "тиха дипломация" в процеса на решаване на македонско-гръцкия спор за името на Македония, предаде агенция МИА.

"Част от нашия екип в момента работи по този въпрос, а САЩ продължават да играят "тиха" роля заедно с ЕС, Германия и останалите, насърчавайки намирането на решение за името, за да видим Македония като членка на НАТО", каза Мичъл вчера в реч пред фондация Херитидж, в която представи стратегията на президента Доналд Тръмп за Европа.

Мичъл изтъкна, че САЩ всеки ден изразходват време, енергия и ресурси за проблемите на Западните Балкани. Той оцени, че някои от проблемите в региона, които съществуват от години, не се очаква да се решат в близко бъдеще, но все пак се постига напредък.

По-рано постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчинсън заяви, че алиансът ще направи всичко възможно, за да защити Македония от руско влияние, въпреки че процедурата за приемане на страната в НАТО още не е започнала заради нерешения въпрос за името.

"Имаме близки работни отношения с Македония и в НАТО ще направим всичко възможно да ѝ помогнем да се противопостави на пагубното влияние от страна на Русия, било то хибридна война или каквато и да е друга дейност", каза Хъчинсън на брифинг за журналисти в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят