САЩ взеха най-много разрешителни за проучване на нефт в Либия

15 чужди фирми, сред които най-много американски, получиха резрешителни за проучване на нефт в Либия, предаде в неделя Франс прес, като се позова на информация, съобщена от председателя на либийската национална петролна компания.

В търга - първият от 40 години насам, са участвали 150 фирми, допълва агенцията.

Сондажната площ на 15-те периметъра, отдадени в събота, е 127 000 кв. км. Правителството ще има дял от 10,8 до 38,9% от очакваното производство.

Американската компания "Оксидентъл петролиъм корпорейшън" получи лъвския дял, след като спечели пет разрешителни. Същата фирма ще има право да извършва проучвания в други четири периметъра съвместно с австралийската компания "Уудсайд петролиъм".

През 1979 г. България получава от Либия две концесии за проучване на нефт и газ. Те са дадени на държавната фирма "Геоком".

През 1998 г. "Геоком" е ликвидирана, а пасивите и активите ѝ преминават към плевенското предприятие "Проучване на нефт и газ".

През 1999 г. двете либийски концесии са прехвърлени на предприятие "Булгаргеомин". Срокът на концесиите изтича през 2005 г., а досега в проучванията страната ни е вложила повече от 200 млн. долара.

"Булгаргеомин" има дългове към работниците си за неизплатени заплати в размер на 2,5 млн. долара, към Министерството на финансите - около 20 млн. долара.

Според информация на Министерството на икономиката в последните месеци между българската и либийската страна са се водили преговори на експертно равнище за преразглеждане на концесионните условия и разпределението на добивания нефт.

Междувременно либийският лидер Муамар Кадафи се оплака пред списание "Тайм", че страната му не е била достатъчно възнаградена от САЩ и Великобритания заради отказа от военната си програма.

"Те обещаха, но още не сме видели нищо", каза Кадафи в интервю за списанието.

Според либийския ръководител би трябвало да има поне намек за програма от типа на плана Маршал, за да се покаже на света, че онези, които пожелаят да се откажат от програмата си за ядрено оръжие, ще бъдат подпомогнати.

Кадафи отхвърли обвиненията, че Либия е замесена в заговор за убийството на саудитския престолонаследник принц Абдула ибн Абдул Азиз ас Сауд.

Американците нищо не са научили от миналото, смята Кадафи. Списъкът с обвинения срещу Либия е много дълъг. Всички те обаче се оказаха фалшиви, добави той.

Пред "Тайм" Кадафи окачестви обвиненията, че Либия е държава, подкрепяща тероризма, като нещо много опасно с евентуални психологически последици. "Либия може да си каже - след като сме все още в списъка на терористите, защо да не извършваме терористични актове, след като и без това ни обвиняват", изтъкна той.

Според Кадафи Либия се е отказала от оръжията за масово поразяване, защото е започнала да се пита срещу кого ще използва произведените ядрени оръжия.

Запитан за атентата срещу самолета на "Панам" над Локърби, Кадафи обясни, че това е било грешка на страната му.

За възможността да се произведат демократични избори в Либия Кадафи изрази становище, че това не се налага, тъй като либийците живеят в рай.

Споделяне

Още от Бизнес