САЩ за загрижени за съдбата на българските медици

САЩ са загрижени за съдбата на българските медици в Либия, заяви прессекретарят на Белия дом Скот Маклелън, представяйки пред журналисти мотивите за частичната отмяна на американските санкции срещу Либия. В отговор на репортерски въпрос по време на брифинга в Държавния департамент дали тази стъпка на Вашингтон ще има отражение върху случая с осъдените на смърт български медицински сестри, говорителят Адам Ерели отговори, че не очаква "директно" отражение.

"Случаят с българските медици е въпрос на човешките права и правен казус и ние изразихме нашата тревога пред либийското правителство. Ние изказахме загриженост, че действията на либийците са неоправдани и произволни. Поискахме случаят да бъде преразгледан и да се уреди благоприятно."

Ерели допълни, че отмяната на санкциите срещу Либия е свързана с политиката ѝ във връзка с оръжията за масово поразяване, а не с областта на човешките права.

Както вече изтъкнах, продължи говорителят на Държавния департамент, проблемът с правата на човека ще бъде много важна част от двустранния диалог с Либия и тема на постоянен интерес от наша страна, вървейки към нормализация на отношенията ни, каза Ерели.

Скот Маклелън пък посочи, че САЩ приветстват сътрудничеството на Либия с Амнести интернешънъл. "Споделяме също загрижеността на Европейската общност от положението на българските медици", се изтъква в изявлението.

На 6 май т.г. пет български медицински сестри бяха осъдени на смърт чрез разстрел по обвинението в умишлено заразяване със СПИН на близо 400 деца в Либия.

Споделяне

Още от Свят