САЩ забраниха достъпа на гражданите на 7 ислямски държави

Тръмп подписа указ за "защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи"

САЩ забраниха достъпа на гражданите на 7 ислямски държави

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп забрани достъпа да САЩ на гражданите на общо 7 ислямски държави, обяви самият той след церемонията по встъпването в длъжност на новия министър на отбраната Джеймс Матис. 

Става въпрос за "Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ", която влиза в сила за 3 месеца с указ, засягащ политиката по предоставяне на убежище и забрана за гражданите на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да влизат на територията на Щатите.

"Въвеждам нови мерки за контрол, които да държат радикалните ислямски терористи вън от Съединените американски щати", каза Тръмп в Пентагона. 

"Не ги искаме тук. Искаме да сме сигурни, че не допускаме в страната си същите заплахи, с които нашите войници се бият зад граница", добави президентът.

По думите му САЩ искат да допуснат само тези хора, които "ще подкрепят нашата страна и ще обичат дълбоко нашия народ".

Изключение от забраната ще бъде направено само за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации.

Вашингтон ще спре за четири месеца и федералната програма за прием на бежанци в страни, в които се водят войни. Изрично се забранява приемът на сирийски бежанци до второ нареждане, предава БТА.

От началото на войната в Сирия през 2011 г. Щатите са приели едва 18 000 сирийски бежанци. През бюджетната 2016 г. (01.10.2015 г. - 30.09.2016 г.) САЩ са приели на територията си общо 84 994 бежанци от цял свят, включително малко над 10 000 сирийци.

Правителството на Обама бе поставило като цел приемането на 110 000 бежанци през бюджетната 2017 г. Новата администрация на Тръмп обаче цели бежанците тази година да са "не повече от 50 000".

Споделяне

Още от Свят