САЩ забраниха на молдовски олигарх да влиза в страната

Молдовският олигарх Влад Плахотнюк

САЩ забраниха на молдовския олигарх Влад Плахотнюк да влиза в страната заради участието му в корупционни афери, предаде Франс прес.

Американският държавен секретар Майк Помпейо обяви, че включва основателя и бивш лидер на Демократическата партия на Молдова в "черния списък", забраняващ достъп до американски визи от всякакъв вид за него и за членове на семейството му.

"В официалните си функции Плахотнюк беше замесен в корупционни действия, подкопали правовата държава и накърнили сериозно независимостта на демократичните институции в Молдова", заяви в комюнике Помпейо. "Тази мярка изпраща категорично послание: САЩ не толерират корупцията и са на страната на молдовския народ в борбата му с нея", предупреди той.

Олигархът беше отстранен от властта през юни чрез безпрецедентен съюз между проруски и прозападни сили. Веднага след това той напусна Молдова. През ноември обаче това правителство падна и бе заменено от проруско правителство на малцинството, подкрепяно от Демократическата партия на Плахотнюк, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?