САЩ забраниха търговията с "МиГ" и "Калашников"

39 руски военни компании влязоха в "черен списък"

САЩ забраниха търговията с "МиГ" и "Калашников"

Държавният департамент на САЩ публикува списък с 39 руски оръжейни компании и разузнавателни служби, с които вече е забранено да се търгува, предаде "Франс прес".

Списъкът се появява със закъснение от месец, след като администрацията на Доналд Тръмп наложи санкциите чрез одобреното на 28 юли решение на двете камари на Конгреса.

Срещу повечето компании от списъка американската забрана за търговия вече действа, а сред новите имена е корпорацията "МиГ", с която България има сложни отношения заради модернизацията на бойната ни авиация.

До нея се нареждат още големите износители на оръжие "Рособоронекспорт", "Калашников", "Сухой", "Ижмаш" и други.

Освен 33 фирми от военно-промишления комплекс на Русия списъкът включва още три руски специални служби. Това са Службата за външно разузнаване (СВР), Главното разузнавателно управление на Генщаба на Въоръжените сили (ГРУ) и Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Освен тях в "черния списък" са включени и три други организации, които Вашингтон определя като "разузнавателни". Това са компаниите "Специален технологичен център" и "Цифрово оръжие и защита", както и "автономната нестопанска организация" "Професионално обединение на конструкторите на информационни системи".

Присъствието на компаниите и организациите в списъка не означава автоматично въвеждане срещу тях на санкции. Активите им няма да се замразяват в САЩ (това вече е направено за повечето по силата на предишно ембарго) и се забраняват само "съществени транзакции", без да се въвежда тотално прекратяване на активността.

Който е вършил "съществен" бизнес с изброените юридически лица след 2 август 2017 г. (денят, в който Тръмп подписа закона и той влезе в сила), подлежи на потенциални санкции от 29 януари 2018 г.

Ограниченията включват поне 5 от общо 12 вида санкции като забрана на износ на американски стоки за нарушителя, забрана той да получава кредитиране от САЩ, отказ за издаване на американски визи, включително за ръководството на компанията или организацията нарушител, и други.

При нарушаване на забраните и сключване на подобни сделки ще бъдат преследвани компании и граждани по цял свят.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?