САЩ заделят над 1.8 милиарда долара за борба със свинския грип

Президентът на САЩ Барак Обама вчера разпореди да се отделят 1.825 милиарда долара за спешни нужди в борбата с пандемията от свински грип, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Парите ще се използват за купуването на съставки на ваксини, за подпомагане на здравните власти в планирането на имунизационни кампании и за съдействие за одобряването на ваксините от Американското управление за контрол на храните и лекарствата, посочва президентът в писмо до председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Сумата е част от вече отпуснатите от Конгреса на министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси 7.65 млрд. долара във връзка със свинския грип.

Вчера Световната здравна организация (СЗО) обяви, че пандемията от грипа H1N1 е най-бързо разпространяващата се досега и е безсмислено да се брои всеки отделен случай. СЗО отбеляза, че най-малко 50 правителства са дали заявка за ваксини, а директорката на програмата за разработване на ваксини към организацията Мари-Пол Киени каза, че потенциалния световен пазар се оценява на между 10 и 20 млрд. долара.

Броят на заразените с грипа в САЩ вече надхвърля 37 000, а смъртните случаи са 211, посочва ИТАР-ТАСС. Базираният в Атланта, щата Джорджия, федерален Център по контрол и профилактика на болестите подчертава, че данните отчитат само хората, които са потърсили медицинска помощ и реалният брой на заразените може да достига един милион души.

За първи случаи на свински грип съобщи вчера Судан. Вирусът е открит у двама суданци, върнали се от Великобритания. Наскоро Судан засили санитарните мерки на летищата си в опит да ограничи разпространението на вируса, отбелязва Франс прес.

Починалите от грипа A (H1N1) в Мексико са вече 125. Дълго време Мексико бе страната най-силно засегната и с най-много смъртни случаи, но сега се нарежда трета след САЩ с 211 и Аржентина със 137 починали.

Бразилия съобщи, че само за ден броят на жертвите на грипа в страната са се увеличили с 4 - на 11, посочва ИТАР-ТАСС, позовавайки се на информация на здравното министерство.

Испания обяви четвърти смъртен случай - 71-годишен мъж, починал в Мадрид, малко след като съобщи за смъртта вследствие на усложнения от грипа на 33 годишна нигерийка, живееща в испанската столица, която се върнала от почивка на Балеарските острови.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?