САЩ загубиха правото си на глас в ЮНЕСКО

САЩ загубиха правото си на глас в Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) заради пропуснат краен срок да подновят финансирането, предаде Асошиейтед прес. Това става две години след като Вашингтон спря вноските си в организацията като протест срещу приемането на палестинците за неин член.

Според правилата на ЮНЕСКО САЩ е трябвало до петък сутринта да подновят финансирането или да представят обяснение за закъснението си. Нито едно от двете не се е случило и те автоматично губят правото си на глас, заяви представител на ЮНЕСКО.

Загубата на правото на глас означава, че САЩ не могат да участват в решенията за финансирането на организацията, отбелязва Асошиейтед прес.

Замразяването на вноските на САЩ, които са в размер на 80 милиона долара на година и съставляват 22 процента от цялостния бюджет на ЮНЕСКО, доведе организацията до ръба на финансова криза и я принуди да ограничи американски инициативи.

Палестинският постоянен представител в организацията Елиас Санбар заяви, че други страни вече започвали да компенсират загубата на средства от САЩ.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази съжаление от положението, което не само отнема правото на глас на Америка, но и финансово поставя организацията на колене.

"За съжаление трябва да кажа, че през тези последни две години виждам намаляващо американско влияние и американска ангажираност", каза тя за Асошиейтед прес. "Не мога да си представя как бихме могли да се разединим от САЩ в ЮНЕСКО. Толкова сме обвързани в нашата мисия. Това, за което съжалявам, е, че решението бе толкова разединяващо и предизвика замразяване на финансирането", добави тя.

По думите на Бокова тя приема политическата реалност и ще потърси начин ЮНЕСКО да продължи работа въпреки бюджета за 2014 г., който по оценки ще е по-малък със 150 милиона долара.

Някои обаче се опасяват, че сегашната ситуация е само върхът на айсберга, и се тревожат от по-сериозни последици, ако палестинците се присъединят към други агенции като Световната здравна организация, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят