САЩ замразиха помощта си за Египет

САЩ замразиха помощта си за Египет

САЩ спират помощта си за Египет докато не видят напредък в демократизацията на страната, предадоха информационните агенции в четвъртък.

"САЩ замразяват доставката на определени големи военни системи и паричната помощ за правителството до заслужаващ доверие напредък за демократично избрано цивилно правителство чрез свободни и честни избори", каза говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

Решението е следствие на кръвопролитните действия срещу "Мюсюлмански братя" и свалянето с преврат на първия демократично избран президент.

САЩ спират доставката на хеликоптери "Апачи", изтребители Ф16 и танкове "Ейбрамс" M1A1.

По-късно Египет разктирикува решението на САЩ да спрат част от военната си и икономическа помощ за подкрепяното от армията правителство в Кайро след силовите действия срещу движението "Мюсюлмански братя", предаде Ройтерс.

"Решението беше неправилно. Египет няма да се поддаде на американски натиск и продължава по пътя си към демокрацията, така, както е опрледелен в пътната карта", заяви говорителят на египетското външно министерство Бадър Абделати за местно радио.

Египетската армия свали от власт президента ислямист Мохамед Морси през юли, постави на власт временно правителство и представи политическа пътна карта, която според нея ще доведе до честни избори, отбелязва Ройтерс.

Израел вярва и се надява, че решението на САЩ да ореже помощта за Египет няма да засегне историческото мирно споразумение между двете страни, заяви министърът на комуникациите на еврейската държава Гилад Ердан, цитиран от Асошиейтед прес.

По думите му Израел и Египет поддържат близки връзки, а между двете страни има сътрудничество и постоянен контакт.

Мирният договор от 1979 г. между Израел и Египет е един от стълбовете на стабилността на двете страни, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че договорът бе първото споразумение на еврейската държава с арабска страна. Израел смята, че американската помощ за Египет е важна подкрепа на споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят