САЩ: Западът няма да се остави да бъде разиграван от мерзкото поведение на Москва

Руснаците заграбват земя в Киев, докато цинично говорят за мир, каза държавният секретар Джон Кери

Джон Кери

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че САЩ и техните съюзници няма да се оставят да бъдат разигравани от Русия и обсъждат допълнителни санкции срещу Москва заради ролята ѝ в Източна Украйна.

"Русия се въвлече в безочлив и циничен процес през последните няколко дни", каза Кери в началото на разговорите си  в Лондон с британския външен министър Филип Хамънд.

"Ние говорим за допълнителни санкции, за допълнителни усилия и съм убеден, че през следващите няколко дни ще се заяви ясно, че няма да играем тази игра и няма да сме част от това изключително мерзко поведение", заяви първият дипломат на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Въпреки влязлото в сила примирие проруските сепаратисти засилиха офанзивата си и след като превзеха ключовия железопътен възел Дебалцево, се насочиха към пристанището Мариупол.

Кери коментира, че руснаците "заграбват земя" в Украйна, докато цинично говорят за мир, предаде Асошиейтед прес.

Той даде конкретен пример със стратегическия пристанищен град Мариупол, който според украинските сили е заплашен от бунтовниците, струпващи наблизо военна техника. Ако сепаратистите превземат този град, те ще се сдобият с сухопътен коридор между Русия и анексирания Кримски полуостров.

"Това, което се случва дори сега по отношение на Мариупол, е абсолютно недопустимо, затова говорим за допълнителни санкции", каза Кери пред репортери.

По думите му посланието към Путин е, че Западът "няма да играе тази игра", няма просто да наблюдава и да бъда част от това "малодушно поведение за сметка на суверенитета и целостта на една страна".

Филип Хамънд отправи критики към Русия заради "продължаваща ѝ агресия" и систематичното нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня. Той обаче не спомена изрично за санкции срещу Москва.

"Ще говорим за това как да запазим единството в Европейския съюз и съгласуването между САЩ и Европа в отговор на тези нарушения", каза британският министър, цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят