САЩ запазвали твърдите си отговорности към НАТО

Белият дом даде висока оценка на отношенията между Тръмп и Меркел

САЩ запазвали твърдите си отговорности към НАТО

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че изказванията на американския президент Доналд Тръмп по време на неотдавнашната му международна обиколка са станали обект на "дребнави критики" и в отговорностите на Вашингтон по Член Пети от договора за НАТО няма никаква промяна, предаде ДПА.

"Имаше много неща, които той не каза, и мисля, че това, което все пак каза, бива подложено на дребнави критики", заяви Хейли в интервю за телевизия Ем Ес Ен Би Си. "Ако имаше промяна в политиката, той щеше да го каже."

Коментирайки изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, след като Тръмп не се ангажира пряко с Член Пети за колективната отбрана на страните от алианса, Хейли каза: "С течение на времето Германия ще види, че стоим зад гърба на съюзниците си".

Същевременно Белият дом даде висока оценка на състоянието на отношенията между президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел. Американското президентство ги окачестви като "невероятни" само часове след като Тръмп за пореден път разкритикува остро Германия в Туитър за политиката ѝ в областта на търговията и отбраната, предаде ДПА.

"Смятам, че самият президент откровено би определил отношенията си с Меркел като невероятни", каза говорителят на Белия дом Шон Спайсър. "Те се разбират много добре. Той изпитва голямо уважение към нея."

Спайсър заяви, че Тръмп гледа на Германия и Европа в по-широк план като на важни съюзници на САЩ и приветства призивите на Меркел Европа да поеме по-голяма роля в отбраната.

"Президентът смята, че поемането от Европа и другите страни от НАТО на по-голям дял от товара ще бъде нещо положително за самите тези страни, за НАТО като цяло и за САЩ", каза говорителят на Белия дом, изтъквайки значението на проведените разговори на срещите на върха на НАТО и Г-7.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?