САЩ запазват ключово военно присъствие в Германия

Съединените щати обявиха, че ще запазят своето военно командване в Германия, като освен това ще създадат нови бригади и ще разширят ключови бази, независимо от плановете за голямо изтегляне на американските части от страната.

Заместник-командващият американските сили в Европа генерал Чарлс Уолд заяви, че големите военновъздушни бази в Германия няма да бъдат засегнати от предислоцирането на американската армия в чужбина, което бе обявено в понеделник от президента Джордж Буш.

Той каза, че три нови бригади, всяка от които с численост между 3000 и 5000 военнослужещи, ще бъдат разположени в Германия, предаде ББС.

Плановете предвиждат 30 хиляди войници от две бронирани дивизии в Германия да бъдат върнати в САЩ през следващите две години. Те ще бъдат сменени с по-малобройни, но по-подвижни военни единици.

Президентът Буш обяви решението за глобално предислоциране на американските войски по света в отговор на новите световни предизвикателства, свързани с войната срещу тероризма и края на Студената война.

Американски военни представители отбелязват, че за изпълнението на целия план ще са необходими шест години. Той предвижда подмяната на 70 хиляди войници, разположени в Европа и Азия, с по-мобилни части, способни да реагират по-бързо на новите заплахи. Американското военно присъствие в Ирак и Афганистан няма да бъде намалено.

Ген. Уолд каза, че САЩ няма да местят от Германия своето Европейско командване, което отговаря за 91 държави.

Няма да бъдат засегнати и военновъздушните бази в Германия, каза ген. Уолд, дори базата в Рамщайн ще бъде разширена.

Генералът добави, че изтеглянето на 30 000 войници от тежковъоръжените дивизии няма да стане преди 2006 г., така че мнението на правителството в Германия ще бъде отчетено.

След обявяването на плановете на Буш някои градове в Германия изразиха опасения, че махането на американските войски ще причини загуба на хиляди работни места.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: