САЩ заплашиха Турция с нови санкции, ако не освободи задържан пастор

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че може да бъдат наложени допълнителни санкции на Турция, ако Анкара не освободи бързо американския пастор Андрю Брънсън, задържан по обвинения в шпионаж и връзка с терористична дейност, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Мнучин увери президента на САЩ Доналд Тръмп, че министерството на финансите е готово с допълнителни санкции. На срещата Тръмп заяви, че Турция "не се е показала като добър приятел".

На срещата им в понеделник съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън е предложил на турския посланик Анкара да освободи задържания американски пастор, за да намали икономическото и дипломатическо напрежение между двете страни, съобщава АП, цитирайки анонимен представител на американската администрация.

Според представителят на администрацията Белият дом е смятал, че е постигнал споразумение, вероятно визирайки американския натиск върху Израел да освободи затворен турски гражданин. Вместо това Брънсън беше прехвърлен под домашен арест, припомня АП.

Представителят на администрацията казва, че Турция е пропуснала голяма възможност да сложи край на напрежението заради задържането на Брънсън, довело до налагането на икономически санкции на Турция.

Според Белия дом повишаването на митата върху вноса на стомана и алуминий от Турция не е свързано със случая със задържания пастор, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят