САЩ заплашват да отменят военната помощ за Турция

САЩ вчера предупредиха, че ще откажат пакета с многомилиардна помощ за Турция, ако Анкара не позволи незабавно на американската армия да разположи на нейна територия свои сухопътни сили за военен удар срещу Северен Ирак.

Спорът с Турция - един от най-близките съюзници на Вашингтон в региона и жизнено важен плацдарм за военна акция, избухна заради турското искане за 92 милиарда долара икономическа помощ като цена за съдейстивето ѝ. САЩ предложиха между 4 до 6 милиарда долара пряка помощ и приблизително 20 милиарда долара гарантирани заеми.

Спорът напомни колко трудно е за САЩ, които ускорено се подготвят за война, да спечелят подкрепата на иракските съседи - Турция, Йордания, Сирия, Иран и Саудитска Арабия. Макар че Турция е съюзник на САЩ в НАТО, тя има съмнения в подкрепата за американска военна акция.

САЩ също така се стремят да разположат силите /които според плановете надхвърлят 200 000 души/ навреме за възможен старт на военна акция в рамките на седмици. Кораби, транспортиращи американски танкове и военна техника, вече се редят за разтоварване в турските пристанища.

Но искането на Турция за икономическа помощ вбеси членовете на правителството на Буш, според които Анкара се опитва да се възползва от иракската криза, за да реши финансовите си проблеми.

Белия дом даде воля на нетърпението си вчера, като заяви, че "времето изтича" за Анкара да вземе решение. Неофициално представители на администрацията намекнаха, че Вашингтон настоява за споразумение до края на седмицата.

Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд заяви, че очаква положителен резултат.

Пентагона планира да разположи 15 000 войници от Четвърта пехотна дивизия от сухопътните сили на САЩ в Турция като авангард за потенциално навлизане в Северен Ирак.

Говорителят на Белия дом Ари Флайшър вчера заяви, че е желателно Турция да послужи като база за военна акция срещу Ирак, но добави, че САЩ са готови и да я заобиколят.

Лишаването от втори фронт по турската граница със северен Ирак почти сигурно означава по-големи американски жертви и по-продъжителен конфликт. САЩ освен това искат бързо да вземат под контрол петролните находища близо до турската граница, за да попречат на Саддам Хюсеин да ги разруши.

Позицията на Анкара ядоса Вашингтон, след като президентът Джордж Буш публичното се застъпи за интересите на Турция, притисна европейските лидери да я приемат в Европейския съюз, поиска от НАТО помощ в нейна защита и насърчи Международния валутен фонд да ѝ предостави финансова помощ.

Спорът между съюзниците може да доведе до некоординирано присъствие на американски и турски войски в Северен Ирак. Анкара вече започна да изпраща войски в територията, населена предимно с кюрди, за да предовтврати вълна от бежанци и да пресече евентуални кюрдски амбиции за създаване на независима държава.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?