САЩ започнаха да събират ДНК-данни на имигранти

Съединените щати от петък официално започват събиране на ДНК-проби от хората, задържани по подозрение в нарушаване на миграционното законодателство, пише вестник "Лос Анджелис таймс". Новата политика на американското министерство на правосъдието се отнася също до задържаните по подозрение в извършване на федерални престъпления. По-рано в националната база данни се съхраняваше само ДНК на тези, които са били осъдени за извършване на определени видове престъпления.

От правното ведомство на САЩ съобщават, че данните в тази база ще се ползват за съпоставяне с образци на ДНК, взети от местопрестъпления. Освен това, според експерти, това ще улесни установяването на самоличността на имигрантите, които при пристигането си в САЩ често сменят имената и фамилиите си.

Очаква се благодарение на новия закон федералната "колекция" от ДНК да се попълни с 1.3 млн. образци.

Американските правозащитници критикуват този закон, защото се събират данни от хора, чиято вина не е доказана, като по този начин властите нарушават правото им на неприкосновен личен живот. Представителите на Американския съюз за граждански свободи заявиха, че внимателно ще наблюдават събирането на ДНК пробите и ще алармират за допускане на нарушения. От организацията обсъждат възможността властите да бъдат изправени пред съд.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?