САЩ започнаха консултациите в ООН за нова резолюция за Ирак

В сряда вечерта българско време, в Съвета за сигурност на ООН започнаха закрити консултации по проекторезолюцията, която разрешава разгръщане на многонационални сили в Ирак под егидата на световната организация. Консултациите се водят по инициатива на САЩ, които се опитват да привлекат финансови и военни ресурси от други държави, предаде Ройтерс.

По същото време американският държавен секретар Колин Пауъл съобщи, че е обсъдил по телефона проекторезолюцията с външните министри на Германия, Франция, Великобритания и Русия, както и с генералния секретар на ООН Кофи Анан. На брифинг пред медиите Пауъл заяви, че първоначалните реакции са били положителни.

В текста на проекторезолюцията, цитиран от Ройтерс, се потвърждава, че ООН трябва да играе жизнено важна роля във възстановяването на Ирак. В документа се предвижда на световната организация да бъде предоставено по-голямо влияние върху политическия процес в страната, включително при формирането на законно избрано правителство.

В него се приканва Преходният управляващ съвет на Ирак да подготви почвата за създаването на нова конституция на страната и за провеждането на демократични избори. Освен това в документа се призовава Кофи Анан при необходимост да предостави на иракското ръководство необходимите ресурси на ООН, за да
подпомогне изборния процес.

Днес в.Вашингтон пост пише, че Белият дом е информирал ръководителите на Конгреса на САЩ, че възнамерява да поиска между 60 и 70 милиарда долара, за да бъдат покрити нарасналите разходи около възстановяването и окупацията на Ирак.

Според информацията, цитирана от БТА, сумата е почти два пъти по-голяма от очакванията на бюджетните експерти в американския парламент.

Съобщението бе направено веднага, след като американското правителство разгласи подробности за своята проекторезюлюция на Съвета за сигурност, с която се прави опит да се спечели чуждестранна подкрепа за осигуряване на повече войски и пари за Ирак, посочва Вашингтон пост.

Вестникът коментира, че искането към Конгреса на допълнителни средства за Ирак и опитът да се прехвърли отговорност на ООН е знак, че правителството на Буш се опитва да реши засилващите се вътрешни спорове по иракската политика, преди те да се превърнат в политически пасив.

АФП предаде, че американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд изненадващо е отпътувал за Близкия изток, където ще се срещне с американски военни ръководители и с разположени в района части. Министърът на отбраната е заявил, че го очакват "множество спирки" в зоната на централното американско командване, която включва Ирак и Афганистан. Подробности за обиколката на Ръмсфелд не се посочват от съображения за сигурност.

По време на полета Ръмсфелд изтъкнал необходимостта от увеличаване на иракските и международните сили за сигурност, отбелязвайки, че в Ирак вече има достатъчно американски войници. Запитан за числеността на международните сили в Ирак, той отбеляза, че вероятно ще бъде необходима още една дивизия.

Ръмсфелд посочи също, че степента на участие на различните страни в следвоенното възстановяване на Ирак ще зависи от техния военен и финансов принос за стабилизиране на обстановката в тази страна. Шефът на Пентагона категорично отхвърли възможността ръководството на бъдещия международен миротворчески контингент да бъде предоставено от Вашингтон на ООН или на друга страна. "Това не влиза в плановете", цитира ИТАР-ТАСС думите на Ръмсфелд.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?