САЩ започва изтегляне от Ирак

САЩ започва изтегляне от Ирак

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви началото на частично изтегляне на американските войници от Ирак, съобщи в петък ББС, цитирайки обръщението на държавния глава към нацията, което бе предварително оповестено.

По думите на Буш до Коледа 5 700 войника ще се приберат у дома. Очаква се други хиляда да се завърнат до юли 2008 година.

Буш заяви, че е приел съвета на ген. Дейвид Петреъс, който изготви доклад до конгреса. В него се отчете напредък в Ирак. Демократите вече призоваха за промяна на курса в Близкия изток, обвинявайки президента, че няма никакъв план как да сложи край на войната.

Те реагираха на обръщението на Буш изключително остро и го определиха като “срамно” и “странно”.

В изявлението си президентът съобщи, че през следващата година около 30 000 американски войници трябва да бъдат изтеглени, ако има подходящите условия за това.

По думите на американския президент, ключов момент във въпроса за намаляване броя на войниците ще бъде успехът на американските войски.

“Принципът, от който се ръководя във взимането на решение за намаляване контингента в Ирак, е успешното връщане. Колкото повече са нашите успехи, толкова повече войници от американските войски ще се върнат в къщи”, каза президентът.

Обръщайки се към критиците на войната в Ирак, Буш заяви: “Никога не е късно да се нанесе удар по Ал Кайда. Никога не е късно да се подкрепи свободата. И никога не е късно да се подкрепят нашите войски в битка, която могат да спечелят”.

Сред обстоятелствата, направили възможно извеждане на част от американските войски от Ирак, Буш назова “блестящите” успехи на войниците на САЩ и постепенното укрепване на иракската армия.

“Обаче в крайна сметка напредъкът зависи от способността на иракчаните да постигнат целта по установяване на сигурността”, добави Буш.

Според мнението на американския президент, иракският кабинет трябва да полага големи усилия за налагане на мирен живот в страната.

“Правителството не изпълни собствените си обещания в областта на законодателството и по време на моите срещи с иракските лидери аз ясно дадох да се разбере, че те трябва да направят това”, каза Буш.

Решаващ момент

Изявлението си американският президент започна с дефиниране на ситуацията като момент, който “определя насоката, в която ще тръгне страната и показва характера на хората й”.

Буш заяви, че американската стратегия в Ирак бележи успехи, напомняйки за скорошния отчет на командващия американския контингент в Ирак Давид Петреъс и на посланика на САЩ в Багдад г-жа Крокер.

“Провинция Анбар е добър пример за това как работи нашата стратегия. Миналата година разузнаването направи извод, че Анбар е загубен за Ал Кайда”, каза Буш.

Държавният глава на САЩ спомена загиналия в четвъртък Абдул Сатар Абу Риша – лидер на съюза от 25 сунитски племена, които шейх Сатар беше обединил за борба срещу Ал Кайда и сътрудничество с американците.

Буш цитира сунитски старейшина, който по думите му след смъртта на Риша е заявил намерението да продължи борбата срещу Ал Кайда.

“Америка не захвърля своите приятели”

Заключителната част от речта на Буш беше посветена на необходимостта борбата с Ал Кайда да бъде продължена и на важността от предотвратяване на хаоса в Близкия Изток за всеки американец.

 “Ние трябва да се съгласим, че сме длъжни да нанесем поражение на Ал Кайда, да противостоим на Иран, да помогнем на правителството на Афганистан, да увеличаваме военната си мощ, за да победим в борбата с терористите и екстремистите”, заяви президентът на САЩ.

Буш се обърна към конгреса на САЩ с призив да подкрепи препоръките на генерал Петреъс за съкращаване на американския контингент в Ирак.

Народът на Ирак беше посъветван да иска повече от правителството си.

“Вие трябва да изисквате, вашите лидери да правят трудни избори, нужни за възстановяването на мира. Вярвайте, че Америка не захвърля своите приятели и ние няма да ви оставим”, отбеляза Буш.

Като благодари на американците, принесли жертви в името на победата във войната, Буш цитира писмо на Джеф и Трейси Брендън, чийто син е загинал в Ирак.

“Ние вярваме, че войната е добра и зла, и ние трябва да победим, даже ако това струва живота на нашия собствен син”, цитира Буш.

Победа или поражение за Буш?

Демократите вече заявиха, че предполагаемото намаляване на американския контингент в Ирак от 160 хиляди до 130 хиляди души е “недостатъчно” и никак няма да промени стратегията на САЩ в Иран.

“Не може президентът да ни говори, че в страната не стигат пари за нашите ветерани или за детско здравеопазване, когато той самият харчи 10 милиарда долара в Ирак всеки месец”, заяви сенатор Джак Рид.

“За пореден път президентът не можа да представи нито план за успешно приключване на войната, нито убедително основание за продължаването й”, добави сенаторът.

С него е съгласен и друг демократ - Джон Едуардс, който каза, че на Джордж Буш не са останали трите най-важни неща – това са “време, пари и оправдания”.

Експертите обаче предполагат, че въпреки здравия смисъл, Джордж Буш отново е удържал малка победа.

“Честно казано, очаквах, че в близките 3-4 дни демократите ще успеят да завършат войната в Ирак веднъж завинаги, но току що пред очите ни Джордж Буш много елегантно си спечели време най-малко за близката половин година”, коментира анализаторът Бил Самон.

Специалистите смятат, че Буш е успял да отложи извеждането на основната част от контингента практически до края на президентския си мандат. Така че Америка най-вероятно няма да стане свидетел на провалянето на политиката на Джордж Буш, която просто плавно ще свърши заедно с края на неговото президентство.

Споделяне

Още от Свят