САЩ започват кампания за подкопаване на подкрепата за иранските лидери

Държавният секретар Майк Помпейо

Правителството на Тръмп предприе настъпателна кампания, включваща речи и онлайн изявления, за създаване на смут и оказване на натиск върху Иран да сложи край на ядрената си програма и на подкрепата си за войнствени групировки, казаха американски представители, осведомени по въпроса.

Повече от половин дузина настоящи и бивши длъжностни лица казаха, че кампанията, подкрепена от държавния секретар Майк Помпейо и съветника по националната сигурност Джон Болтън, цели да съдейства на инициативата на американския президент Доналд Тръмп да задуши икономически Иран чрез повторно налагане на тежки санкции. Кампанията се засили, откакто Тръмп изтегли страната си на 8 май от сключено през 2015 г. споразумение между седем държави, чиято цел бе да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия.

Източниците казаха, че кампанията представя иранските лидери в негативна светлина, като на моменти се използва информация, която е преувеличена или противоречи на други официални изявления, включително на предишни правителства.

Белият дом отказа да коментира кампанията. Държавният департамент също отказа да говори по темата, включително за ролята на Помпейо.

Високопоставен ирански представител, пожелал анонимност, я разкритикува и каза, че САЩ опитват напразно да подкопаят правителството от Ислямската революция през 1979 година. "Опитите им отново ще се провалят", каза той.

Повече критични публикации

Ако се направи преглед на профила в "Туитър" на фарси на Държавния департамент и неговия уебсайт "Шеър Америка", представен като платформа за дебат за демокрацията и други въпроси, прави впечатление, че има редица критични към Техеран публикации през последния месец.

Иран е тема на четири от петте материала, които излизат на челна позиция в рубриката "Противопоставяне срещу насилието и екстремизма". Те включват заглавия като "Тази иранска авиокомпания помага за разпространяването на насилието и терора".

В публикации и речи в социалните мрежи Помпейо се обръща директно към иранците, иранската диаспора и към света.

На 21 юни Помпейо качи в "Туитър" графики, озаглавени: "Протестите в Иран се разрастват", "Иранският народ заслужава спазване на човешките права" и "Иранските революционни гвардейци забогатяват, докато иранските семейства изнемогват". Туитовете бяха преведени на фарси и препечатани на сайта "Шеър Америка".

Вчера Помпейо изнесе в Калифорния реч, озаглавена "Да подкрепим иранските гласове", и се срещна с американци от ирански произход, много от които са избягали от Ислямската революция, при която бе свален от власт шах Мохамед Реза Пахлави.

"Нека се изразя ясно, не се опитваме да сменим режима. Искаме да променим поведението на иранското правителство", заяви представител на Държавния департамент в отговор на въпрос на Ройтерс.

"Знаем, че караме Иран да вземе някои трудни решения. Иранците или могат да променят начина си на държание, или ще им бъде все по-трудно да се заемат със зловредни дейности", каза източникът, пожелал анонимност. "Смятаме, че предлагаме много положителна визия за това, което може да се постигне, и за това, което може да получи иранският народ".

Агрлесивна кампания

Част от информацията, която правителството разпространява, е непълна или изкривена, казват настоящите и бивши длъжностни лица.

В реч на 21 май във Вашингтон Помпейо каза, че иранските лидери са отказали да използват за благото на своя народ отблокираните от ядрената сделка средства и вместо това са ги похарчили за войни и корупция.

Противоположно мнение изрази директорът на Агенцията за военно разузнаване на САЩ Робърт Ашли, който каза на изслушване пред сенатска комисия през март, че икономическите разходи остават краткосрочен приоритет на Техеран, въпреки някои разходи за силите за сигурност.

Помпейо обвини също така "спонсорирани от Иран шиитски милиции и терористи", че са се внедрили в иракските сили за сигурност и са застрашили иракския суверенитет в периода на действие на ядреното споразумение.

Въпреки че опоненти обвиняват подкрепяните от Иран иракски милиции в нарушаване на човешките права на цивилни, което тези групировки отричат, милициите се бориха срещу екстремистите от организацията "Ислямска държава" и помогнаха да се предотврати нейното разпространение на цялата територия на Ирак през 2014 г., след като иракската армия се срина.

След това те подпомогнаха подкрепяните от САЩ настъпления, при които беше освободена територията под контрола на "Ислямска държава", а някои отряди станаха част от иракските сили за сигурност.

Представителят на Държавния департамент призна, че милициите, известни като Сили за народна мобилизация, са по закон част от иракските сили за сигурност и че изиграха роля в боевете срещу "Ислямска държава" през 2014 г.

Той обаче каза, че "някои от недисциплинираните отреди на тези Сили за народна мобилизация са особено близки до Иран, изпълняват указанията му и в миналото са извършвали престъпни дейности и тероризъм. "Тези групи са също толкова голям проблем за иракската държава, колкото и за нас".

Експерти казват, че администрацията също така преувеличава близостта на Иран с афганистансктие талибани и Ал Каида, наричайки ги "съзаклятници".

Държавният департамент не отговори на поискания коментар относно точността на информацията, която разпространява. Твърде рано е да се определи въздействието на информационната кампания на администрацията, казаха американски представители.

Два възможни резултата

Карим Саджапур, експерт по Иран от фондация "Карнеги" за международен мир каза, че стратегията за икономическо задушаване на Иран и предизвикване на обществено недоволство от ръководството цели да доведе до един от два възможни резултата.

"Първият резултат е капитулация, принуждаване на Иран да ограничи още повече не само ядрената си програма, но и регионалните си амбиции", каза Саджапур. "Вторият резултат е имплозия на ислямската република".

Но някои американски представители и други експерти предупреждават, че чрез всяването на смут в Иран американското правителство може да предизвика по-авторитарно управление и по-агресивна външна политика, а това да увеличи заплахата от конфронтация между САЩ и Иран.

Вашингтон отдавна нарича Иран най-голямата "държава спонсор на тероризма", защото Техеран въоръжава и финансира групировки посредници като ливанската Хизбула. Иранските лидери призовават за унищожаване на САЩ и Израел, а ирански марионетни структури избиха стотици американски войници и дипломати след Ислямската революция.
Това предостави на предишни правителства много материал за водене на пиар кампании срещу Техеран, включително с опити за преки обръщения към иранския народ.

Правителството на Джордж Буш създаде радио "Фарда", финансирана от САЩ медия, която излъчва, по думите ѝ, "обективни и точни новини и информации за противопоставяне на държавната цензура и базираното на идеология медийно отразяване".

Правителството на Обама създаде през 2011 г. акаунт в "Туитър", списван на фарси.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят