САЩ започват разследване на появата на Covid-19

Доналд Тръмп иска да изясни "странните" обстоятелства около възникването на заразата

Снимка: Архив

САЩ са започнали разследване на обстоятелствата около появата на пандемията от Covid-19 и целят да установяват произхода на новия коронавирус, съобщи на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Изявлението е в духа на конфронтацията с Китай в изказванията на президента през последните седмици с цел да хвърли вината за случващото се върху властите в Пекин, които пък признаха, че са обявили силно подценени официални данни за броя на заразените и починалите.

"Станаха много странни неща, водят се много разследвания и възнамеряваме да изясним какво се е случило", каза Тръмп. "Това нещо дойде от Китай, пострадаха 184 държави и територии, това е много лошо. Трябва да изясним къде е възникнало това", подчерта президентът.

Тръмп заяви, че Китай трябва да понесе последствия, ако е "съзнателно отговорен " за пандемията: "Ако те са съзнателно отговорни, със сигурност. Ако е било грешка – грешката е грешка. Но ако съзнателно са били отговорни, да тогава би трябвало да има последствия ".

Тази седмица той обяви, че спира финансирането на Световната здравна организация, която обвини във пристрастия към Китай.

Тръмп каза, че ще се запознае с медийните съобщения, че американските власти са отпуснали преди няколко години грант на лаборатория в китайския град Ухан и ще го отмени, ако тези средства продължават да постъпват в Китай.

Президентът беше помолен да коментира информация в медиите, че националният институт по здравеопазване на САЩ през 2015 г. е отпуснал на китайска лаборатория грант от 3.7 милиона долара. Тръмп каза, че е чувал за това, че администрацията на президента Обама е отпуснала такъв грант.

Американският държавен глава изрази съмнения и за действителния брой смъртни случаи в Китай, който вчера беше ревизиран от властите в Пекин. Тръмп каза, че в Китай трябва да са починали много повече хора, отколкото в САЩ, които в момента са епицентър на глобалната пандемия и съобщават за най-голям брой свързани с вируса смъртни случаи в света.

Най-много трябва да са в Китай, това е огромна държава. Тя премина през ужасен проблем с това, при тях трябва да има най-много (смъртни случаи), каза Тръмп пред журналисти.

Китай съобщи, че починалите са 4632, докато починалите в САЩ вчера достигнаха 35 400, по оценки на Ройтерс.

Междувременно броят на заразените от Covid-19 в Съединените щати е нараснал с 29 хиляди за денонощие и вече надхвърля 690 хиляди. Смъртните случаи са с близо 2 хиляди и 400 повече и общият им брой е над 35 хиляди.

На този фон Тръмп съобщи още, че от утре ще бъде позволено на някои предприятия в щатите Тексас и Върмонт да заработят отново, като спазват предпазните мерки. В щата Монтана отмяната на ограниченията ще започне от петък.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят