САЩ засега остават страна по иранското ядрено споразумение

Ники Хейли

За момента САЩ остават страна по иранското ядрено споразумение, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли и добави, че правителството на Тръмп иска да обмисли "пропорционален" отговор на действията на Иран на световната сцена, предаде Ройтерс.

"Мисля, че за момента ще останем страна по споразумението, защото се надяваме да подобрим положението. Това е целта", каза Хейли в интервю за Ен Би Си, имайки предвид безпокойствата от иранските тестове на балистични ракети, продажбите на оръжия и държавната подкрепа на Иран за тероризма.

Хейли каза, че САЩ следят изкъсо изпълнението на иранското ядрено споразумение заради разработването на ядрени оръжия от Северна Корея. "Не трябва да допускаме Иран да се превърне в следващата Северна Корея", каза тя.

По-рано в недея иранският външен министър Мохамад Зариф заяви, че страната му може да се оттегли от сделката за иранската ядрена програма, ако САЩ се опитат да върнат санкциите срещу републиката, които бяха облекчени по силата на постигнатото през юли 2015 г. споразумение, съобщи агенция Блумбърг.

"Ако Иран почувства в един момент, че действията, предприемани от противоположната страна спрямо отмяната на санкциите, не са достатъчни за Ислямската република, пред страната ще се появят няколко варианта, един от които е излизане от ядреното споразумение", заявил Зариф.

По думите на министъра, ако санкциите бъдат възстановени в особено важни за Иран сфери като износа на петрол и продажба на самолети, Техеран "ще получи правото да вземе решение относно участието си в ядрената сделка".

В петък Тръмп изложи нова, по-твърда, стратегия на Вашингтон към Техеран, според която САЩ трябва да се противопоставят на "дестабилизиращото влияние" на Иран и смятат да призоват международната общност да се обедини за оказване на натиск върху Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Освен това американският президент отказа да потвърди, че Техеран спазва споразумението по ядрената програма и обеща да действа за внасяне на промени в документа.

Петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН /Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция/ и Германия през юли 2015 г. съгласуваха с Иран съвместен всеобхватен план за действие за уреждане на кризата около ядрената програма на Техеран. Тази договореност предвижда отмяна на санкциите срещу Иран, наложени от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС.

В замяна на това Техеран се задължи да ограничи ядрените си дейности и да ги постави под международен контрол. Споразумението влезе в сила през януари 2016 г.

Международната общност е притеснена от изказванията на Тръмп за ядреното споразумениеВ съвместно изявление ръководителите на Франция, Германия и Великобритания предупредиха да не се вземат решения, които ще навредят на ядреното споразумение с Иран.

Британската министър-председателка Тереза Мей и германската канцлерка Ангела Меркел заявиха в телефонен разговор, че продължават да държат на ядреното споразумение с Иран, след като САЩ решиха да не потвърдят споразумението, предаде Ройтерс, цитирайки говорителка на Мей.

"Те заявиха, че и Великобритания, и Германия продължават да са ангажирани със споразумението", се казва в изявлението. "Освен това те добавиха, че международната общност трябва да се обедини, за да се противопостави на дестабилизиращата дейност на Иран в района и да потърси начини да отговори на притесненията за иранската програма за балистични ракети", се добавя в документа.

Мей и Меркел са се споразумели да обсъдят тези въпроси на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят