САЩ засилиха санкциите срещу Иран и стигнаха до аятолах Хаменей

САЩ засилиха санкциите срещу Иран и стигнаха до аятолах Хаменей

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за налагането на нови, по-строги санкции срещу Иран, които доведоха до ескалация на напрежението с Техеран.

"САЩ ще продължат да засилват натиска върху Техеран", каза Тръмп.

Тръмп заяви, че правителството във Вашингтон е показало доста сдържаност и допълни, че това не значи, че такава ще бъде показвана и за в бъдеще.

По думите на президента САЩ не се стремят към конфликт с Иран, нито с която и да било друга страна, но той посочи, че Техеран не може да има ядрено оръжие.
Тръмп подписа указа в Овалния кабинет в присъствието на вицепрезидента Майк Пенс и финансовия министър Стивън Мнучин.

Конкретна мишена на новите санкции е върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Указът лишава него, както и други лица от достъп до финансови инструменти, посочи Тръмп.

"Санкциите, които се въвеждат с подписания от мен указ, ще лишат върховния лидер, както и неговия апарат и тясно свързаните с него лица от достъпа до финансови ресурси и подкрепа. Активите на аятолах Хаменей и апарата му няма да останат извън обхвата на санкциите", допълни президентът.

Мнучин заяви след това, че става дума за блокирането на ирански активи, възлизащи на десетки милиарди долари. "Това изобщо не са само символични санкции, а буквално става дума за десетки милиарди долари", каза той.

Мнучин заяви, че по този нов кръг санкции се е работело още от преди миналата седмица Иран да свали военния безпилотен летателен апарат на САЩ, но сега те се въвеждали в отговор и на това, както и на предишни ирански действия в Персийския залив.

Сред санкционираните лица по думите на финансовия министър е и командващият на военновъздушните сили, издал заповедта безпилотният самолет да бъде свален.

Мнучин допълни, че санкциите ще засегнат и финансирането на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Той каза още, че САЩ ще наложат санкции на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и ще замразят още ирански активи за милиарди долари. Ще поставим Зариф в санкционния списък по-късно тази седмица, каза Мнучин и добави, че осем високопоставени представители на гвардейския корпус също попадат под ударите на санкциите.

Техеран: Идиотски санкции

Президентът на Иран Хасан Рохани коментира от своя страна, че новите санкции на САЩ са "възмутителни и идиотски".

Това решение означава "сигурен провал" за усилията на Белия дом, каза Рохани в излъчвано на живо телевизионно обръщение.

Той разкритикува САЩ и затова, че възнамеряват по-късно тази седмица да включат в новите санкции и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.
"Призовавате да се водят преговори и в същото време санкционирате външния министър. Очевидно е, че лъжете", каза Рохани, цитиран от Франс прес.

"Действията на американците нарушават правата на човека и оказват натиск на целия народ на Иран. Усещаме, че в Белия дом и управляващите кръгове на САЩ царят разочарование и смут. Те мислеха, че нашата страна ще се срине до два-три месеца, но видяха, че от това само станахме по-силни", заяви иранският президент.

Европа също предупреждава Иран

В същото време Франция, Великобритания и Германия предупредиха Иран по официален дипломатически път, че Техеран ще се сблъска със сериозни последици, ако намали степента на изпълнението на ядреното споразумение от 2015 г. Това заявиха двама европейски дипломати, цитирани от Ройтерс.

Дипломатическият демарш е бил отправен на 22 юни. Източниците уточниха, че целта е била Иран да бъде предупреден да не намалява задълженията си по споразумението. Франция, Великобритания и Германия са трите европейски страни, подписали ядреното споразумение.

Засега не е ясно с какви последици може да се сблъска Иран за неизпълнение на задълженията си.

Не е ясно и дали Иран е отговорил на европейския демарш, макар че на 23 юни иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи беше цитиран от иранската държавна телевизия, че страната му няма да се откаже от решението да намалява ангажиментите си по ядреното споразумение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?