САЩ засилват въздушните удари в подкрепа на афганистанското правителство

САЩ засилват въздушните удари в подкрепа на афганистанското правителство

Американските военни са извършили през миналата седмица повече от 10 въздушни удари в подкрепа на афганистанските правителствени сили в борбата им срещу талибаните, рязък скок от малкия брой през предишните няколко седмици, съобщиха американски високопоставени служители, цитирани от Асошиейтед прес.

Пентагонът вчера съобщи, че при въздушните удари се използват както военни самолети, така и въоръжени дронове, без да даде подробности. Американски служител обаче уточни, че от 20 юли има значително увеличение на ударите, като броят им дневно понякога надхвърля пет.

Ударите свидетелстват, че САЩ увеличават подкрепата си за властите в Кабул след седмици, в които талибаните завладяват нови територии, успоредно с привършването на американското изтегляне.

Самолетите, използвани за ударите, излитат от бази извън Афганистан, защото американските военни изтеглиха бойните си самолети от страната.

Повечето удари са били в пряка подкрепа на афганистанските сили, атакувани от талибаните, но няколко са били и срещу военна техника, пленена от бунтовниците.

Ударите са нанасяни главно в района на Кандахар - провинциален център, за който има опасения, че може да падне в ръцете на талибаните.

В момента талибаните контролират повече от 200 от общо 419 окръжни центрове и постигнаха напредък в прекъсването на някои пътища за снабдяване. Но макар че така засилват натиска върху около половината от 34-те столици на провинции, те все още не са овладели нито една от тях.

Генерал Франк Макензи - началник на Централното командване, който надзирава американското изтегляне и взема решения за въздушна подкрепа за афганистанските войски, в неделя каза, че въздушните удари се увеличават.

Готови сме през следващите седмици да продължим да оказваме това повишено равнище на подкрепа, ако талибаните продължат атаките си, каза генералът.

Генерал Макензи каза още, че САЩ осигуряват договорна логистична подкрепа както в столицата Кабул, така и по-далече в региона, финансиране, обмен на разузнавателна информация. Предоставят се също консултации и подпомагане чрез даване на насоки в сферата на сигурността на стратегическо равнище.

По данни на Централното командване, изтеглянето на войските е на 95 процента изпълнено. То трябва да приключи до 31 август. Дали САЩ ще продължат да помагат с въздушни удари на афганистанските правителствени сили след тази дата, предстои да бъде решено, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?