САЩ засилват военното си присъствие в Черно море

Американският крайцер Vella Gulf

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл, който посети американския крайцер "Вела гълф" (Vella Gulf) в румънското пристанище Констанца, даде да се разбере, че почти непрекъснатото присъствие на флота, което започна през март, ще продължи, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

 

"Ще продължим с това темпо и занапред", каза пред репортери след обиколка на кораба Хейгъл, застанал до румънския министър на отбраната Мирча Душа. "Засилваме също нашето сътрудничество с други партньори и съюзници край Черно море – в т.ч. България, Грузия, Турция и Украйна", посочи още той.

 

По думите на министъра на отбраната на САЩ решението на президента Барак Обама да поиска до един милиард долара от Конгреса за подсилване на американското военно присъствие в Европа ще осигури повече ротации на военни за учения и "по-силно присъствие на кораби на САЩ в Черно море".

 

Румънският министър на отбраната заяви на свой ред, че продължаващото присъствие на кораби на САЩ увеличава усещането за сигурност в района след действията на Русия.

 

Сътрудничеството в областта на сигурността между САЩ и Румъния доведе до важни споразумения, включително стъпката за предоставяне на авиобазата "Михаил Когълничану" като транспортен център за прехвърляне на американските военни от Афганистан.

Румънската база е изключително важна, тъй като САЩ вече не могат да използват центъра си в Киргизстан.

 

Румъния се съгласи също да приеме радарен комплекс и мобилни батареи с ракети-прехващачи "SM-3" в рамките на по-широката европейска система за противоракетна отбрана.

 

На борда на "Вела гълф" Хейгъл разговаря с моряци и разгледа високотехнологичните балистични ракетни системи на кораба. По интеркома той се обърна към моряците, оценявайки важната мисия, която те изпълняват "в тревожни времена в този регион и в света".

 

Корабът е в Черно море от близо две седмици, а в Румъния пристигна във вторник. Международното право ограничава престоя на американски бойни кораби в Черно море до 21

Споделяне

Още по темата

Още от Европа