САЩ засилват военното си участие в Близкия изток, без ясен план за приключване

САЩ засилват военното си участие в Близкия изток, без ясен план за приключване

САЩ започнаха да нанасят този месец в Йемен повече въздушни удари, отколкото през цялата минала година. В Сирия те превозват по въздуха местни сили до позиции на фронтовата линия и са обвинявани, че убиват цивилни при въздушни нападения. В Ирак американските войски и авиация играят основна роля за подпомагане на настъплението в Мосул, където при въздушни удари на 17 март загинаха множество хора, пише в. "Ню Йорк таймс".

Два месеца след встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп има все повече признаци, че САЩ засилват участието си в сложни войни в Близкия изток, без да имат ясен план за приключване на ангажирането си в тях.

Вместо обаче да представят някаква официална доктрина "Тръмп" за военни действия, американски служители казват, че случващото се е промяна във вземането на военни решения, започнала при предишния президент на САЩ Барак Обама.

Началникът на Централното командване на САЩ генерал Джоузеф Вотъл заяви в интервю, че новите процедури улесняват командирите на място да разпореждат въздушни удари, без да чакат разрешение от по-висши офицери.

Някои от промените също така включват леко увеличаване на разполагането и използването на американски сили или подновяване на помощта за съюзници, която по-рано е била спряна.

Това става в момент, когато на власт в САЩ се установява президент, който обещава да засили борбата с екстремистите в чужбина и чиито бюджетни и реторични приоритети свидетелстват за подход, поставящ армията на първо място. В същото време Тръмп предлага намаляване на разходите за дипломация.

Според някои критици това означава, че предстоят още повече промени, засягащи трудни ситуации в Близкия изток, които никога не са имали ясни решения.

Липсата на дипломация и планиране за бъдещето на страни като Йемен и Сирия може да направи победите на САЩ и техните съюзници в региона неустойчиви, коментира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят