САЩ затегнаха санкциите срещу "Хуауей"

САЩ затегнаха санкциите срещу "Хуауей"

САЩ обявиха, че затягат допълнително санкциите срещу китайския технологичен гигант "Хуауей" (Huawei), като целта е да се ограничи достъпът до американски технологии, предадоха световните агенции в понеделник.

Мерките на министерството на търговията на САЩ допълват ограниченията, обявени през май, изискващи от чуждестранните компании да имат специални лицензи, издадени от американското правителство, за да продават на "Хуауей" чипове и други стоки, при които се използват американски технологии или софтуер, отбелязва ДПА.

Американската администрация добави и още 38 филиала на "Хуауей" в 21 страни към икономическия "черен списък" на правителството, като така общо те стават 152, откакто през май 2019 година китайската компания за първи път бе включен в този списък.

Понеже ограничихме достъпа му до американски технологии, "Хуауей" и филиалите му прибегнаха до трети страни, за да използват американски технологии и да избегнат предишните ограничения по начин, подкопаващ американската национална сигурност и външнополитически интереси, посочва в съобщение министърът на търговията Уилбърт Рос.

Според Вашингтон технологиите на китайския телекомуникационен гигант могат да се използват за шпионаж на САЩ и съюзниците им. САЩ призовават ключовите си партньори по света да се откажат от 5Джи (5G) инфраструктурата на "Хуауей".

Не искаме оборудването им в САЩ, тъй като ни шпионират, заяви в интервю за "Фокс нюз" американският президент Доналд Тръмп.

Напрежението между двете най-големи икономики в света се засилва, включително заради американските мерки срещу китайските технологии, заради Хонконг, отношението на Пекин към уйгурското малцинство и заради пандемията от коронавирус.

Споделяне

Още от Бизнес