САЩ затягат безвизовия режим заради ислямистите

САЩ затягат безвизовия режим заради ислямистите

Министерството за вътрешна сигурност на САЩ направи по-строги условията, при които граждани на десетки държави, предимно от Европа, могат да пътуват със самолети до Съединените щати без входна виза.

Мерките се въвеждат заради повишения риск бойци, които са се сражавали за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак или за други групировки, да попаднат по този начин на американска територия, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от dnevnik.bg.

Програмата обхваща 38 държави, като България не е сред тях, и позволява на техните граждани да влизат в САЩ за не повече от 90 дни без да се налага преди това да минават през интервю в американско консулство или посолство.

С новите изисквания тези държави ще трябва да позволят на самолетите към САЩ да пътуват повече американски служители на авиационната сигурност.

Паспортите на техните граждани ще трябва да имат електронен чип и да може от него да се извлича биометрична информация като пръстовите отпечатъци например.

Въпросните страни ще трябва да използват компютърни програми и бази данни, които автоматично ще споделят със САЩ данни за полетите и пътуващите, както и да регистрират и проследяват изгубени или откраднати паспорти.

Министерството на вътрешната сигурност ще направи ревизия на всички държави, които са част от въведената през 1988 г. безвизова програма, за да се увери, че новите изисквания се спазват. Ако се установят слабости в процедурите за проверка, гражданите и пристигащите от тези страни почти сигурно ще бъдат подложени на по-обстойни проверки на американската граница.

В момента по безвизовата програма се изисква страните участнички да покрият определени стандарти за авиационна и гранична сигурност, да имат силни и убедително прилагани закони и достатъчно добра защита на паспортите си срещу фалшифициране.

Вместо да кандидатстват за визи, гражданите на тези 38 страни попълват специален формуляр и получават разрешение от Митническата и гранична служба на САЩ преди да се качат на полета към Америка.

Няма да предприемем никакви промени преди да сме се консултирали със съответната държава, казват от министерството. "Но, както сме казвали на няколко пъти, настоящата глобална обстановка изисква да знаем повече за пристигащите в САЩ и това включва хората от страни, за които не изискваме визи", казва Джех Джонсън от Министерството за вътрешна сигурност.

САЩ смятат, че поне 18 000 чужденци, включително над 3000 европейци, са заминали за Сирия от началото на конфликта там през 2011 г. Около 500 от тях са се върнали в европейските си държави като Великобритания, Белгия, Германия и Франция, посочва "Ню Йорк таймс".

Затова от миналата есен към въпросника за безвизовите държави бяха добавени нови въпроси, а преди половин година започна ревизия на това дали програмата може да бъде използвана от чуждестранни бойци за проникване в САЩ.

Споделяне

Още от Свят