САЩ затягат правилата на програмата за безвизови пътувания след парижките атентати

САЩ затягат правилата на програмата за безвизови пътувания след парижките атентати

Белият дом обяви серия от промени в американската програма за безвизови пътувания, въвеждайки допълнителни проверки (скрининг) за пътниците от 38 страни по света, на които е позволено да влизат в САЩ без визи, предаде Ройтерс.

Ускорените промени бяха предизвикани от атентатите на 13 ноември в Париж, които засилиха страховете сред американците за сигурността им.

Министерството на вътрешната сигурност незабавно ще започне да събира повече информация от пътниците за предишни посещения в "страни, представляващи убежище за терористи (terrorist safe haven)" и ще обмисли пилотни програми за събиране на биометрична информация като пръстови отпечатъци от пътниците без визи. Министерството също така ще поиска от Конгреса допълнителни правомощия, включително властта да налага глоби на авиопревозвачите, които не са проверили паспортните данни.

Програмите ще попречат на терористите да пътуват със загубени или откраднати паспорти, подчерта говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Белият дом иска да разшири и използването на програма за предварително събиране на данни в чужди летища, за да може да се събира и преглежда биометрична информация преди пътниците, ползващи се от програмата за безвизови пътувания, да могат да се качат на самолет, пътуващ за САЩ.

Конгресът трябва да приеме съответните закони, преди прекъсването на работата си заради празниците през декември. "Сигурно през следващите три седмици ще могат да направят нещо, което всъщност да подобри нашата национална сигурност", заяви Ърнест пред медиите.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?