САЩ знаят “твърде малко” за противниците си

САЩ знаят “твърде малко” за противниците си

Американските разузнавателни агенции знаят “обезпокояващо малко” за оръжейните програми на страни като Иран и Северна Корея, се посочва в официалния доклад на комисия, председателствана от високопоставен американски съдия.

В документа се съдържат около 70 препоръки към новия директор на националното разузнаване на Америка Джон Негропонте, който ще надзирава дейността на 15 американски разузнавателни агенции.

В доклада се посочва необходимостта от сериозни промени, за да не се допуснат провали, подобни на подвеждащите данни за наличие на оръжия за масово поразяване в Ирак.

Белият дом, който поръча проучването, приветства заключенията на комисията.

Би Би Си припомня, че няколко независими разследвания вече проучваха ролята на разузнаването преди войната в Ирак през 2003 година.

Сегашната комисия, обаче, оглавявана от съдия Лорънс Силбърман и бившия сенатор Чарлз Роб, осъществи единственото проучване, разпоредено пряко от президента Джордж Буш.

Разузнавателната общност се провали почти изцяло в предвоенните си оценки за иракските оръжия за масово поразяване, констатира комисията и добавя, че страната просто не може да си позволи провали от подобен мащаб.

Докладът посочва, че САЩ знаят “обезпокояващо малко за оръжейните програми и дори още по-малко за намеренията на много от нашите най-опасни противници”.

В отговор говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви, че администрацията ще “действа по препоръките в действително кратък период от време”.

Според Белия дом, изводите показват какви са грешките на разузнаването и, че не е имало политическа намеса в работата му.

Комисията също така провери дали подобни грешки могат да се повторят на други места. Тази част от доклада ще бъде запазена в тайна.

Комисията не назовава името на нито една страна в разсекретената версия на документа, но според анализатори, изявленията се отнасят за държави като Северна Корея и Иран.

Иранската ядрена програма, която Техеран твърди, че е за мирни цели, е обект на международна загриженост.

Северна Корея пък се изтегли от Споразумението за неразпространение на ядрено оръжие и заяви, че притежава такова.

Новият директор на ЦРУ Портър Гос през последната седмица нееднократно изпрати имейли до служителите си в опит да повдигне духа им преди огласяването на критичния доклад.

Споделяне

Още от Свят