Същата мръсотия в София при 17 млн. лв. повече за чистене

Същата мръсотия в София при 17 млн. лв. повече за чистене

Сметката за почистването на столичните улици през 2009 г. ще бъде най-малко 81 милиона лева, стана ясно в понеделник по време на заседанието на инженерната комисия в градския парламент. Това представлява повишение в размер на 17 милиона лева спрямо предния бюджетен период. Разликата между 2007 и 2009 г. става още по-впечатляваща и достига 31 милиона лева.

При забележителния скок в разходите, разчетите за конкретната работа са забележително хаотични.

Шефът на столичния инспекторат Веска Георгиева обясни пред комисията, че на настоящите концесионери на чистотата от "Новера" се полагат 57 милиона лева. В проектобюджет на Столичната община обаче фигурира цифрата от 67 милиона лева.

Финансовата рамка с тези параметри бе обсъдена публично с участието общинските съветници в петък. На 6 януари на страницата на Столичния общински съвет бе публикувана отново сума от 57 милиона лева. Все още никой не е обяснил коя сума важи и какво точно ще се гласува.

Според разчетите, с които разполага Георгиева, австрийската компания "Заубермахер" ще получи 24 милиона лева. Те са за период от 10 месеца, за да се чистят районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица" от 1 март. Фирмата ще получи поръчката и парите, само ако Комисията за защита на конкуренцията и съдът разрешат подписването на контракта с общината. Конкурсът, спечелен от австрийците, се обжалва от българската компания "Титан АС".

От общината обясниха, че цените на "Заубермахер" са с около 30 % по-високи, отколкото на сегашните концесионери. Сметките показват нещо значително по-различно.

Без конкурс, заради забавена общинска процедура, "Волф 96" (част от "Новера", бел. ред.) получи 16.4 милиона лева за почистването на тези райони през 2008 г. При оповестена цена от 24 милиона лева за 10 месеца (28.8 милиона лева на годишна база) става ясно, че "Заубермахер" ще получи 75% повече пари от предшествениците си.

Шефът на Столичния инспекторат, който контролира фирмите, не успя да отговори дали "Заубермахер" ще чистят повече или по-малко, защото договорът с тях все още не е подписан, а планът им за бъдещата работа бил различен. Зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска не присъства на обсъждането за чистотата в комисията, въпреки че е вносител.

"Новера" също няма да пострадат значително от приключването на договорите с "Волф 96". Дори ако се достигне до песимистичния за тях вариант с 57 млн. лева за 2009 г., това е спад от "само" 7 милиона лева спрямо предходния бюджетен период. При положение, че честотата на вдигането на контейнерите се запазва, без договорите на "Волф 96" те би трябвало да вземат с около 13 милиона лева по-малко.

"Става дума за общо около 40 милиона евро за чистота. От експертна гледна точка това не са много пари на фона на средства, които се дават в другите големи градове. Ако имахме 140 милиона лева, тогава този разговор сигурно нямаше да го водим", обясни пред общинските съветници Веска Георгиева.

Миналата година Столичният инспекторат представи разчет колко пари са необходими, за да изглежда София "идеално чиста". Излезе цефрата 107 милиона лева. Цените на дизеловото гориво се срутиха с около 50 процента през последните 3 месеца, а средната работна заплата не се увеличила забележимо.

Без "план Б"

Администрацията на кмета Бойко Борисов засега не може да обясни на общинските съветници какво се случва, ако съдът отмени последния конкурс за чистотата. Произнасянето по казуса между "Титан АС" и "Заубермахер" трябва да има до края на януари. Австрийската компания трябва да започне да чисти от 1 март.

Липсата на договор ще рефлектира върху обсъждането на бюджета, а отмяната на конкурса ще създаде нов нормативен хаос в кметството. През април миналата година Бойко Борисов сключи договор без конкурс с "Новера" за чистенето на "Люлин", "Овча купел", "Витоша" и "Триадица", защото неговата администрация не проведе такъв. Има вероятност сега да се случи същото.

Без 5 млн. лева

Семира Якуб от борда на "Озеленяване" съобщи пред инженерната комисия за мистериозно изчезване на 5 милиона лева, предназначени за закупуване на техника на фирмата. Парите бяха отпуснати от бюджета за 2008 г., но тя обясни, че по сметките на дружество пари няма.

Общински съветници от БСП и СДС заявиха, че ще отправят питания към кметската администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България