Съществени прокурорски нарушения в делото за сделката с акциите на ЕВН

Съдът върна обвинителния акт срещу Трайков, Дянков, Прокопиев и шефове в "Булброкърс"

Съществени прокурорски нарушения в делото за сделката с акциите на ЕВН

Съдът откри съществени нарушения на прокуратурата в обвинителния акт за щетите от сделката с държавния пакет акции в електроразпределителното и електроснабдителното дружества на ЕВН срещу бившите министри на енергетиката Трайчо Трайков, на финансите Симеон Дянков, издателя и бизнесмен Иво Прокопиев и шефове в посредника по борсовата продажба "Булброкърс" Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Делото е прекратено и върнато за отстраняване на нередностите, съобщиха от Софийския градски съд (СГС) в понеделник.

Така след доработка, най-вероятно то ще влезе в специализирания съд за делата, свързани с корупцията на високите етажи на властта, какъвто се счита, че е казусът и продажбата на остатъчния пакет акции на държавата в двете дружества на ЕВН, за която държавното обвинение твърди, че е станала на изкуствено ниска цена. Този ход бе очакван.

Делото, провокирано по сигнал на бившия шеф на Комисията за финансов надзор и днешен шеф на държавната Бонка за развитие Стефан Мавродиев бе внесено в края на август 2017 г. по искане на Радослав Рачев, тъй като от образуването на делото срещу него изминаха 2 години.

Според прокуратурата борсовата сделка през 2011 г., сключена на цена от близо 90 млн. лв. за 33 на сто от двете дружества с мажоритарен акционер ЕВН е ощетила държавата с 20 829 200 лева. Разследващите твърдят, че тя е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от Трайков. Точната формулировка на обвинението обаче така е не бе съобщена. През януари Арнаудова обяви, че според колегите ѝ поръчката е била манипулируема, тъй като е проведена при затворен аукцион от Софийската фондова борса, чийто сървър не бил защитен.

Сигналът за сделката бе подаден до прокуратурата през 2013 г. от Мавродиев, който дълго време водеше война с съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев, който е собственик на "Булброкърс" чрез дружествата му "Алфа финанс холдинг" АД и "Финансиа груп".

Съдия Костадинка Костадинова е прекратила съдебното производство и изпратила делото на Софийската градска прокуратура (СГП) да отстрани нередностите по делото, които са ограничили процесуални права на обвиняемите.

Какво е объркано

В обвинителния акт не са описани конкретни факти, че Рачев, Евстатиев и Василев са действали в съучастие. Посоченият от прокуратурата общ престъпен резултат относно обвиняемия Рачев не съответства на сбора от сумите по отделните деяния. На практика остава неясен механизмът, по който СГП е направила изводите си относно конкретния размер на общия престъпен резултат, причинен от Рачев, посочват от СГС .

Съдебното разпореждане напомня, че прокуратурата обвинява шефа на "Булброкърс" Радослав Рачев, че действията му са довели до щета за държавата на стойност 27.674 млн. лв. Проблемът е, че прокуратурата изчислява тази сума като сбор от четири отделни престъпни деяния, като всяко едно от тях е довело до различна щета. Сборът на четирите суми не прави 27.674 млн. лв, а е за три хиляди лева по-малко.

"На практика остава неясен механизма, по който градската прокуратура е направила изводите си относно конкретния размер на общия престъпен резултат, причинен от Рачев", пише в разпореждането на съда.

Радослав Рачев бе първият с повдигнато обвинение за сделката с акциите в ЕВН в края на 2015 година. Той е подал молба до съда за ускоряване на разследването, защото са минали повече от две години от началото на разследването срещу него. Поради това съдът дава срок от един месец на прокуратурата да отстрани нарушенията по неговия случай и да внесе делото за разглеждане. Това означава, че делото най-вероятно ще бъде разделено, освен ако прокуратурата не успее да отстрани всички процесуални нарушения.

Софийският градски съд констатира и липса на конкретика на обвиненията срещу бившия енергиен министър Трайчо Трайков. Според съставът на СГС няма доказателства, че той е бил запознат с действията на органите на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, с анализа на инвестиционния посредник за определяне на стойността на предложените за продажба акции до даденото от него разрешение за извършване на разпоредителни сделки с акциите.

Прокуратурата не е описала какво точно се е очаквало от Трайков, за да се каже, че държавният интерес е защитен. Проблемът е сериозен, защото прокуратурата е объркала смятането на нанесените на държавата вреди.

"Как се формират (вредите), дали това е сумата от 20 829 200 лева, представляващи занижена стойност на първоначалната и минимална цена на 33 % държавен дял от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД за целите на приватизация чрез метода на публично предлагане, или сумата от 6 842 422.60 лв. или сумата от 31 639 704 лв., от кого са причинени, как и с кое изпълнително деяние и кои факти формират извод за това", пише съдия Костадинова.

В разпореждането на съда пише, че няма посочени факти, че Иво Прокопиев и бившият финансов министър Симеон Дянков са действали с цел да набавят изгода за "Булброкърс". Компанията е част от групата на "Алфа финанс холдинг" АД с представляващ и член на съвета на директорите Иво Прокопиев.

Освен това прокуратурата не е посочила ясно причинените вредни за държавата последици от действията на Прокопиев и Дянков - нито как се формират, нито от кого са причинени.

Съдът посочва, че липсва конкретно и ясно отразяване как Дянков е разпоредил на тогавашния шеф на агенцията за приватизация Емил Караниколов продажбата на акциите.

"Липсва описание на конкретни данни, сочещи, че обвиняемите Дянков и Прокопиев са действали в съучастие. Липсва конкретизация как поведението на помагача Прокопиев стои в причинна връзка с настъпването на резултата от поведението на извършителя Дянков, в т.ч. бил ли обвързващ за Министерския съвет", пише съдът.

Разпореждането подлежи на обжалване и протестиране в 7 срок от съобщаването му.

Споделяне

Още по темата

Още от България