Същинските плащания от еврофондовете - най-рано от есента

Същинските плащания от еврофондовете - най-рано от есента

Най-рано през септември-октомври България ще получи достъп до междинните плащания по оперативните програми, които са основната част на европейското финансиране за България, съобщи говорителят за регионалната политика на ЕК Денис Абът в четвъртък, цитиран от БНР.

Българските власти вече са започнали да депозират пред Брюксел новите оценки за съответствие на 7-те оперативни програми , които в средата на миналата година бяха върнати за пренаписване и без чието одобрение не могат да тръгнат същинските плащания от еврофондовете.

Абът съобщи, че вчера са били внесени документите за програмите "Транспорт" и "Техническа помощ". В четвъртък се чакат оценките на още три програми – "Конкуренция", "Административен капацитет" и "Човешки ресурси", а в следващите дни и за "Околна среда" и "Регионално развитие".

В края на юли от Генерална дирекция "Регионална политика" на ЕК ще изпратят у нас свои одитори, за да проверят дали информационната система за управление и наблюдение на плащанията по оперативните програми (ИСУН) работи според правилата. Именно нейното забавяне беше една от причините оценките за съответствие да бъдат отхвърлени. Другата беше липса на доверие в независимостта и административния капацитет на нашите одитни власти. Сега първоначалните оценки на комисията са, че по тази линия вече има подобрение.

Според Денис Абът, ако се установи, че всичко е наред, ЕК ще даде одобрението си по оперативните програми през септември или октомври. Веднага след това междинните плащания, които са над 80 на сто от предвидените за страната ни суми (над 7 млрд. евро), ще могат да започнат.

Междувременно дойде и потвърждение, че ЕК за втора поредна година ще пише доклад за управление на еврофондовете - този път в отговор на искането на Комисията по бюджетен контрол за Европарламента – и не само за България, но и за Румъния. Все още не е ясно кога ще бъдат представени тези документи, каза говорителят на ЕК Марк Грей, но добави, че това няма да е едновременно с докладите по мониторинговия механизъм, които се очаква да излязат в края на юли или началото на септември.

Споделяне

Още от Бизнес