Съсобственик на "Техномаркет" е задържан по искане на Италия

Николай Китов е заподозрян за участие в ДДС-схема за над 70 млн. евро

Николай Китов

Членът на Съвета на директорите на "Техномаркет" АД и на "К и К Електроникс" АД Николай Китов е задържан в София по искане на италианските власти, съобщиха във вторник от прокуратурата. Той е издирван с Европейска заповед за арест заради дело за данъчни престъпления по т.нар. Схема "въртележка", свързана с доставки на битова електроника.

Софийският градски съд е разрешил претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в София. По време на акцията, ръководена от МВР, заподозреният е бил открит и задържан. Предстои съдът да се произнесе по Европейската заповед за арест на Китов, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Монца, допълват от пресцентъра на държавното обвинение.

От италианската финансова полиция пък междувременно съобщават, че са преустановили международна финансова схема за над 70 млн. евро в операцията "Плосък екран", информира "Капитал". Като основни заподозрени са посочени италианците Ренато Вентура и Кармине Перота, както и българинът Николай Китов.

В рамките на операцията на местните власти са иззети имущество и стоки за над 12 млн. евро. Според първоначалната информация от разследването групата е действала с фиктивни фактури, издавани от несъществуващи дружества в Рим и редица други градове в Италия и чужбина. Тези фирми са купували стоки от крупен български бизнесмен, за да ги препродадат на друг крупен бизнесмен в Александрия. Той на свой ред ги препродавал на големи вериги, които не са участвали в схемата.

"Изключително сме изненадани от това, което се случва. Оказваме съдействие на властите. Компанията "Техномаркет" не е засегната по никакъв начин, срещу нея няма никакво повдигнато обвинение, затова бизнесът ѝ не е засегнат по никакъв начин. Вярваме, че Николай Китов е невинен. Още днес функциите му са поети от заместник, за да не се блокира дейността на дружеството", коментира Гергана Якимова от Съвета на директорите на дружеството, цитирана от "Капитал".

"Техномаркет" е търговски партньор на европейски и в частност италиански фирми. Като дистрибутор компанията е продавала на едро техника в Европа. Всички сделки са били с пълен набор от документи, доставили сме стоката и сме получили плащания" допълни още тя.

Едуардо Миролио влезе в "Техномаркет" в края на миналата година, като придоби индиректно 50% от веригата. Останалите акционери са Китов и съдружниците му Евгений Гълъбов и Ангел Велев, които запазват пряко участие с по над 11%. Дял от около 15% има и регистрираната в Лихтенщайн "Домтех Холдинг", в която равно участие имат Китов и Гълъбов.

Именно чрез нея през 2012 г. Корпоративна търговска банка (КТБ) влезе във веригата за техника, като придоби дълга на предишните собственици. Самият Китов, който е един от основателите на веригата, се завърна начело през миналото лято, след като заедно с тогавашния председател на съвета на директорите Евгений Гълъбов и Ангел Велев поеха контрола над "Домтех Холдинг", припомня "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?