Състав на ВАС: Обжалването на българския списък "Магнитски" спира действието му (обновена)

Състав на ВАС: Обжалването на българския списък "Магнитски" спира действието му (обновена)

Жалбата на всеки включен в българския санкционен списък "Магнитски" спира неговото действие. Това постанови тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), но върховните съдиите нямат единодушно мнение по въпроса.

През деня върховните съдии са излезли с определения по 7 от делата, заведени срещу решението на правителството за създаването на санкционния списък.

Шест различни състава на ВАС приемат, че компетентен да се произнесе по жалбите е Административен съд София - град. Първоинстанционният съд трябва да се произнесе незабавно по исканията за отмяна и спиране на действието на правителственото решение.

Седмият състав на ВАС обаче директно обявява, че жалбата срещу решението спира неговото действие. Това определение на съда може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Българският списък на лицата, които имат връзка със санкционираните български граждани по силата на американския глобален закон "Магнитски", бе изготвен след решение на Министерския съвет от 4 юни. Правителството създаде специална работна група, която изготви списъка, а цел бе да се минимизира възможността за попадане на български банки и фирми под ударите на американските санкции.

Министерски съвет смята, че решението на седмия състав е неоснователно и ще го обжалва пред 5-членен състав на ВАС, съобщи правителствената информационна служба.

"Санкциите по закона "Магнитски" продължават. Решението на ВАС по един от казусите не спира действието им...Важно е да се отбележи, че в момента вървят дебати в Европейския парламент как ще се прилага законът "Магнитски" в ЕС. А парламентът, който ще изберем в неделя, ще запълни законодателната дупка по същия въпрос и у нас. Важно е да се знае, че решението на МС, което взехме в началото на юни, бе, за да ограничим щетата, която биха понесли български държавни фирми. И то свърши своята работа, нямаме държавни фирми, които да са пострадали", коментира министърът на финансите Асен Василев пред онлайн изданието "Сега".

България запорира банковите сметки в страната на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Страната ни няма законодателство, което да се доближава до американския закон "Магнитски" и поради тази причина бе използван действащият Закон за мерките срещу изпирането на пари.

Повечето засегнати от списъка лица очаквано обжалваха попадането си в списъка на правителството пред ВАС.

Най-интересното произнасяне на ВАС е по жалбата на А. Георгиев, който настоява ВАС да спре предварителното изпълнение на решението на правителството.

Съставът на ВАС постановява, че включването на Георгиев в подобен списък го засяга неблагоприятно без никакво съмнение. В същото време ВАС подчертава, че списъкът няма самостоятелно съществуване, тъй като в него липсва разпоредителна част, която да послужи като основание за пряко и непосредствено засягане на интересите на жалбоподателя. Атаката е срещу самото правителствено решение за създаването на този списък.

Съставът на ВАС напомня, че правителственото решение няма допуснато предварително изпълнение. Това означава, че самото подаването на жалба срещу решението има спиращ ефект върху неговото изпълнение. ВАС указва на Министерския съвет, че трябва да докаже на какви основания всички хора са включени в санкционен списък по силата на българското законодателство.

Във ВАС са постъпили общо 54 жалби на засегнати от правителственото решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България