Напрегнати консултации за новото правителство

Съставът на кабинета "Орешарски" няма да е ясен преди понеделник

ДПС не крие, че има същностни различия с БСП за данъчната и енергийната политика

Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Лютви Местан. Сн. БГНЕС

В съботния ден продължиха консултациите за съставянето на правителство с премиер Пламен Орешарски и с мандата на "Коалиция за България". Имената на членовете на правителството ще станат известни в понеделник, обяви пред ТВ7 в събота следобед Орешарски.

Основният критерий за съставяне на кабинета е експертността, обясни кандидат-премерът, който уточни, че ще е готов със състава на правителството в понеделник.

"Съветвам ви да изчакате истинският състав на кабинета", каза той по повод настояването да каже имена на хора, на които ще разчита в екипа си.

"Основният критерий за съставяне на кабинета е експертиза. Няма да откриете в кабинета нито един човек, който няма експертиза в съответната област, която ще ръководи", каза Орешарски.

"Не мисля, че широката подкрепа ще стане с хора от различни партии”, каза той. Много разчитам, че имената на съответните министри ще раждат доверие сред хората и различните неправителствени сектори", посочи той.

Във вторник следващата седмица правителството трябва да положи клетва пред Народното събрание на извънредно заседание. Това бе консенсусно договорено между президента Росен Плевнелиев и парламентарно представените партии по време на проведените консултации за връчване на проучвателен мандат в четвъртък.

Всички имена, сочени в медиите, са предварителни, уверяват неофициално от левицата. От ДПС твърдят, че нямат претенции към определени постове, но неофициално се говори, че интересите на движението са към няколко сектора - земеделието и екологията, а според някои интерпретации - към образованието и към министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Интересите на движението към земеделието и екологията са традиционни, а и председателят на ДПС Лютви Местан неясно обяви, че иска смяна в "модела на земеделието".

По-знаково би било искането за министър от движението на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Ако има такова искане, то може да се свърже с необичайната парламентарна активност на депутата от ДПС Делян Пеевски, проявена още в първите часове от работата на новото народно събрание. Пеевски, чийто глас не се чуваше три и половина години в предишното народно събрание, активно се включи в атаката срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Пеевски контролира голяма група медии, които допреди два месеца бяха верни защитници на управлението на Бойко Борисов и неговия кабинет, след което изведнъж се завъртяха и подеха най-агресивна кампания срещу ГЕРБ.

Тези медии са финансово тясно свързани с мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. А интересите на Василев пък са насочени към телекомуникациите и цифровизацията.

До момента от ДПС продължават да твърдят, че застават зад политики, а не зад имена, като вече дадоха да се разбере, че е невъзможно да се направи кабинет от политически необвързани лица, като компромисът ще е тези лица да са "взаимно приемливи".

В тази насока бяха и думите на Камен Костадинов от движението пред ТВ7 в събота, който заяви, че партията му "ясно и категорично застава зад програмен кабинет и управление на националното разбирателство". Тази формулировка премахва дразнещото ухото, но най-точно определение на правителството - коалиционно, от което бягат и от левицата, и от ДПС.

"Всичко зависи от Орешарски. Той трябва да постави идеите, мерките и реформите, които ще са приоритет на новия кабинет. Той трябва да предложи кои хора могат да свършат работа и ще следват стриктно поставените цели. Повтарям още веднъж – това не е коалиционен модел. Ние ще подкрепим идеите и експертите, които стоят зад тях", заяви Костадинов.

Различията в политиките, обявявани от ДПС и левицата

Според Костадинов ДПС не подкрепя безпрекословно политиките, които са обявени за следване от левицата.

"Разбира се, че с БСП имаме различия. Ако не беше така, щяхме да сме една партия. Трябва обаче да намерим общ език и допирни точки. Ние ще подкрепим правителството в определени рамки", каза Костадинов.

Като различие той отбеляза темата за данъчната политика. "Ние искаме запазване на 10-процентния плосък данък и да не се вдига корпоративният. Надяваме се, че Орешарски ще ни подкрепи по тези точки, както го направи, когато беше министър", заяви Костадинов. От страна на левицата засега остава неясно, дали ще настояват да се въведе необлагаем минимум и въвеждането на "данък богатство" или облагане с 20% на доходите над 4 хил. лв., което на практика премахва плоския данък в доходното облагане. Самият Орешарски е въздържан от категорични изказвания по тези въпроси.

Като друго различие Камен Костадинов посочи конфликтния въпрос за строежа на АЕЦ "Белене".

"Ние имаме позиция по тази тема от много време и сме я изтъквали многократно. За нас нужда от нова централа няма. Допускаме изграждането на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", но дори те не са на дневен ред с оглед на ниското потребление и слабия износ. Сега трябва да решаваме въпроси като безработицата и ниската заетост", заяви депутатът.

В същото време депутатът от Коалиция за България и икономически експерт Петър Чобанов изрази още едни намерения на левицата, които може да станат обект на спорове.

Пред БНТ той заяви, че "по отношение на пенсионната система ще се търси консенсус в обществото", като намеренията са "да бъдат замразени покачването на стажа и възрастта за пенсиониране, а осигурителните вноски да не бъдат повишавани".

Споделяне

Още по темата

Още от България