Съставът на СЕМ се свива от 9 на 5 члена

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) да са петима, вместо както досега - деветима, приеха окончателно депутатите, след като в сряда гласуваха на второ четене промените в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

По новите правила трима от членовете на регулатора ще бъдат избирани от Народното събрание вместо петима, както е досега. Вместо четирима вече двама членове на съвета ще се назначават от президента. Освен периодът на ротация на членовете на СЕМ от президентската квота се променя от две на три години. Както и досега, две години ще бъде този период за парламентарната квота.

Досега едно лице не можеше да бъде член на съвета повече от два мандата. С настоящите промени се въвежда и ограничението двата мандата да не бъдат последователни.

Десет дни след като промените от ЗРТ влязат в сила, мандатът на един от членовете на СЕМ от президентската квота ще бъде прекратен чрез жребий.

Парламентът отхвърли предложението на "Синята коалиция" да отпадне президентската квота и всички пет членове на СЕМ да се избират от Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?