Съставянето на новото израелско правителство се забавя

Бенямин Нетаняху - в средата

Намиращите се в безизходица преговори с потенциалните коалиционни партньори принудиха израелския премиер Бенямин Нетаняху да поиска повече време за съставянето на ново правителство след извънредните избори, съобщи Ройтерс, като се позова на официални източници.

Нетаняху ще се срещне с президента Шимон Перес утре, за да помоли за двуседмично удължаване на срока, след като неговата дясна партия, победила с минимална преднина на изборите на 22 януари, изчерпа стандартните четири седмици, отредени за сформиране на коалиция.Очаква се Перес да отговори положително на молбата.

Ако Нетаняху не успее да си осигури достатъчно съюзници, за да състави правителство до 16 март, президентът може да връчи тази задача на лидерът на друга партия. Ако и тогава няма ново правителство, страната ще отиде отново на избори.

Блоковете на десницата и на левоцентристите в Израел изненадващо постигнаха равен резултат на парламентарните избори през януари, въпреки категоричните прогнози за убедителна победа на десницата, водена от премиера Бенямин Нетаняху.

Десният и левоцентристкият блок, включващ по-специално изненадващо успешната партия Йеш Атид и арабските партии, разполагат с по 60 места в 120-членния парламент. Все пак като водач на най-значителната политическа сила Нетаняху получи от президента Шимон Перес мандат за съставяне на правителство.

Общата листа, формирана от партията Ликуд на премиера с партията Израел бейтену ("Нашият дом Израел") на бившия външен министър Авигдор Либерман, получи едва 31 места в 120-местния Кнесет, тъй че, за да състави правителство Нетаняху трабва да си осигури широка мрежа от партньори и да примири техните противоречиви изисквания.

Според Ройтерс сега той среща най-големи затруднения с партиите, класирали се на второ и четвърто място на изборите - новата центристка партия "Йеш Атид" ("Има бъдеще"), лансирана едва преди година от бившия журналист Яир Лапид, с 19 депутати и религиозната националистическа формация "Еврейски дом“ начело с Нафтали Бенет, която има 11 депутати.

Президентът на САЩ Барак Обама трябва да посети Израел в края на март, но почти сигурно ще отмени посещението си, ако Нетаняху не успее да състави коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?