Състезателен автомобил се вряза в публиката на рали в Шумен

И шестимата ранени са извън опасност за живота

Автомобилът на Николай Георгиев след инцидента

Състезателен автомобил се вряза в публиката по време на планинското рали "Мемориал Валери Великов" край Шумен. Ранени са шестима човека, които са приети в шуменската болница.

Инцидентът е станал около 14:30 ч. в неделя, когато пилотът от Варна Николай Георгиев е загубил контрол над автомобила си БМВ, който се е врязал в публиката в участък от трасето, който няма предпазни мантинели. 

На място са изпратени четири линейки.

Двама души са със счупени крака, един е с фрактура на опашната кост, а при едно момиче има съмнения за фрактура на таза. Други двама пострадали са с различни контузии. Към момента няма опасност за живота на нито един от пациентите, заяви д-р Атанас Атанасов, директор на многопрофилната болница в Шумен, цитиран от БНР.

"Видях как хвърчат хора. Занесе се самото БМВ, две завъртания направи, удари хората, аз видях един да лежи, той не беше в съзнание", коментира свидетел, а друг допълва: "Имаше доста пострадали. Нямаше мантинела там."


След инцидента е взето решение за прекратяване на състезанието.

Председателят на автомобилната федерация Владимир Илиев коментира пред БНР, че многобройната публика е изненадала организаторите на автомобилното състезание в Шумен. Той твърди, че са били взети мерки за обезопасяване на публиката. 

"Организаторите се бяха постарали значително за сигурността на публиката, но явно ги изненада интереса на публиката, абсолютно по всички завои на всяко място имаше много желаещи да наблюдават състезанието, във всеки случай автомобилният спорт е опасен, винаги е възможно да се получи и грешка на пилота или в техниката. И всичко това трябва да се предвижда и трябва да се осигурява", каза той.

Шумен е домакин на 19-ото издание на автомобилното състезание по планинско изкачване "Мемориал Валерий Великов". Автомобилното състезание е първи кръг от Националния шампионат по планинско изкачване.

Причините за инцидента все още се изясняват, каза още Илиев.

Споделяне

Още от България